REKLAMA

Łosoś z zielonym groszkiem, pieczarkami w sosie tajskim

wyświetlono: 358 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Smaczny, aromatyczny filety z łososia w wyrazistej marynacie podany na dzikim ryżu z rewelacyjnym sosem pachnącym Tajlandią - na bazie mleczka kokosowego, limonki, miodu i świeżej bazylii. Podany z zielonym groszkiem, pieczarkami i bazylią smakuje obłędnie.

opublikowany: 19.05.2016
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 filety łososia norweskiego
    125g dzikiego ryżu

    Marynata:
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki miodu
    4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka soku z limonki
    starta skórka z 1 limonki
    oliwa z oliwek
    8 dużych listków świeżej bazylii
    1cm świeżego imbiru
    sól
    pieprz

    Zielony groszek z pieczarkami:
    280g pieczarek
    350g zielonego groszku (mrożonego)
    3 ząbki czosnku
    8 dużych listków świeżej bazylii
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    50g masła

    Sos:
    200ml mleka kokosowego
    starta skórka z 1 limonki
    sok z 1 limonki
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka sosu sojowego
    sól
    pieprz
    15 listków świeżej bazylii





Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • image-1eo3ar9 1. Marynata:
    Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać miód, sos sojowy, sok
    i startą skórkę z jednej limonki, oliwę z oliwek, posiekaną świeżą bazylię
    i starty na tarce o małych oczkach imbir. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 15minut.
  • image-1by8ql7 2. Filety z łososia umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, posmarować grubą warstwą marynaty i piec
    w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25minut.
  • image-0db6n6i 3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • image-0gkdfu7 4. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni podgrzać oliwę, dodać pieczarki, masło, pokrojony w plastry czosnek, sól i pieprz. Smażyć
    do momentu aż pieczarki się zrumienią, następnie dodać zielony groszek, posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze
    2-3 minuty.
  • image-0l5scw7 5. Sos tajski:
    Na czystą patelnię wlać mleko kokosowe, dodać startą skórkę i sok
    z limonki, miód, sos sojowy, posiekaną bazylię, całość doprawić solą
    i pieprzem. Okresowo mieszając gotować na wolnym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.
  • 6. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.Następnie wymieszać z sosem tajskim, przełożyć do zielonego groszku i pieczarek, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość cały czas mieszając około 2-3minuty.
  • 7. Na talerz wyłożyć ryż z sosem, groszkiem i pieczarkami, na wierzchu położyć upieczonego łososia i udekorować listkami świeżej bazylii.

Notka redakcyjna

PP_01-2017
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasja1986 Kasja1986

Łosoś w sosie porowym

Dziki łosoś, śmietanka i por to trio doskonałe.

kategoria: Dania główne ryba Sosy opublikowany: 18.05.2017 | wyświetlono: 6786 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Cukiereczek Cukiereczek

Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem

Prosta i szybka do zrobienia sałatka pieczarkowa, polecam :)

kategoria: Sałatki opublikowany: 20.10.2012 | wyświetlono: 22832 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 1
Dodane przez: viki2903 viki2903

łosoś pieczony z sosem tajskim

łosoś pieczony z sosem tajskim

kategoria: Dania główne ryba Sosy opublikowany: 17.03.2018 | wyświetlono: 358 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE