dorota w

dorota w

O mnie:

Bardzo lubię piec ciasta. Prowadzę bloga kulinarnego w którym przedstawiam głównie słodkie przepisy http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/. Przygotowane słodkości testuje dwójka moich dzieci i mąż. Poza pieczeniem lubię podróżować, fotografować i zajmować się ogrodem.

Liczba punktów za aktywność
675
Liczba obserwujących
17

Wyślij wiadomość
Tarta kruche z brownie i gruszkami
Użytkownik dorota w w dniu 18.11.2017 23:26 opublikował przepis :

Tarta kruche z brownie i gruszkami

Tarta na kruchym kakaowym spodzie z upieczonym na nim brownie i z zatopionymi w nim gruszkami z syropu (domowej roboty). Wierzch zdobi wianuszek z pokrojonych gruszek z syropu.

Tort Pavlovej z borówkami
Użytkownik dorota w w dniu 18.11.2017 23:13 opublikował przepis :

Tort Pavlovej z borówkami

Pyszny tort z blatów bezowych i masy śmietanowej z borówkami. Zrobiony bez dodatku mąki. Z powodzeniem można go robić nawet bez okazji :)

Musztardowo-cebulowe bułki
Użytkownik dorota w w dniu 18.11.2017 22:56 opublikował przepis :

Musztardowo-cebulowe bułki

Miękkie bułeczki pachnące podsmażoną cebulką (którą dodałam do ciasta) o pięknym musztardowym kolorze. Zawdzięcza go właśnie dodatkowi musztardy

Torcik bardzo czekoladowy
Użytkownik dorota w w dniu 18.11.2017 22:46 opublikował przepis :

Torcik bardzo czekoladowy

Torcik bardzo mocno czekoladowy, wyjątkowy dla koneserów tego smakołyku. Nie jest on taki oczywisty w składzie, bo dodałam do niego cukinię :) Przełożyłam do dżemem z jagód (zrobiłam go dla zatrzymania lata) oraz czekoladowym ganche. Torcik zrobiłam z dwóch cienkich ciast które jeszcze przecięłam na pół.

Tarta ziemniaczano-jabłkowa
Użytkownik dorota w w dniu 18.11.2017 22:25 opublikował przepis :

Tarta ziemniaczano-jabłkowa

Kuchnia szwajcarska kojarzy mi się głównie z ziemniakami i pysznymi żółtymi serami. U mnie w kuchni inspiracja tą kuchnią - tarta z ziemniakami i serem ale w odmiennym wydaniu. Zestawiona z kwaśnym jabłkiem smakuje doskonale.

Rosti
Użytkownik dorota w w dniu 18.11.2017 22:11 opublikował przepis :

Rosti

Na pierwszy rzut oka niby zwykłe placki ziemniaczane ale po pierwszym przeczytaniu przepisu czytam raz jeszcze i nie widzę by była wymieniona mąka czy jajka. Jak w takim razie będę się "trzymały", czy nie wyjdą pojedyncze, cienkie frytki? Ciekawość zwyciężyła i zrobiłam, troszkę zmieniłam i wyszły pyszne, nie rozwalały się i najważniejsze, smakowały pysznie :) W oryginalnym szwedzkim przepisie ziemniaki ściera się na tarce, ja pokroiłam bardzo cienko ostrym nożem.