dorota w

dorota w

O mnie:

Bardzo lubię piec ciasta. Prowadzę bloga kulinarnego w którym przedstawiam głównie słodkie przepisy http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/. Przygotowane słodkości testuje dwójka moich dzieci i mąż. Poza pieczeniem lubię podróżować, fotografować i zajmować się ogrodem.

Liczba punktów za aktywność
702
Liczba obserwujących
17

Wyślij wiadomość
Serowe bułki hamburgerowe
Użytkownik dorota w w dniu 08.02.2018 22:06 opublikował przepis :

Serowe bułki hamburgerowe

Bardzo miękkie, delikatne bułeczki o cienkiej skórce. Wilgotne ciasto nie czerstwieje szybko, na drugi dzień były prawie jak świeże :) Doskonałe nie tylko do domowych hamburgerów ale też do zrobienia kanapek na słono i na słodko:)

Sernik japoński
Użytkownik dorota w w dniu 07.02.2018 23:10 opublikował przepis :

Sernik japoński

Bardzo delikatny sernik z mnóstwem "dziurek" jak w żółtym serze ;) Bardzo nietypowy bo z małą ilością sera i dużą ilością jajek oraz mąki. Piecze się go koniecznie w kąpieli wodnej dzięki czemu ma odpowiednią wilgotność i delikatność. W smaku to połączenie sernika i delikatnego ciasta biszkoptowego. Można go podawać z bitą śmietaną i owocami. Na pewno go jeszcze upiekę :)

Najlepszy sernik limonkowy
Użytkownik dorota w w dniu 03.02.2018 23:55 opublikował przepis :

Najlepszy sernik limonkowy

Najlepszy sernik z limonką. Nic a nic nie opada, jest równy jak stół :) Bardzo delikatny, łącznie ze spodem, który jest miękki niczym biszkopt :) W smaku wyraźnie czuć smak limonki, szczególnie gdy próbuje się go jeszcze na ciepło :) Godny polecenia!

Piernik z mieloną pomarańczą
Użytkownik dorota w w dniu 24.01.2018 22:24 opublikował przepis :

Piernik z mieloną pomarańczą

Piernik z mieloną całą pomarańczą. Miękki, wilgotny, ładnie utrzymuje świeżość. Ma przyjemny pomarańczowy smak, bez posmaku goryczki ze skórki pomarańczy. Bardzo intensywnie pachnie podczas pieczenia (po ostygnięciu łagodnieje).

Churro sernik
Użytkownik dorota w w dniu 23.01.2018 21:52 opublikował przepis :

Churro sernik

Długo nie wiedziałam jak nazwać ten sernik. Czy po prostu "gotowany sernik w cynamonowo-cukrowym cieście", czy "sernik cinnamo rolls" a może "churro sernik"? W każdej nazwie jest prawda, pierwsza jest za bardzo opisowa, druga - z wyglądu sernik przypomina zawijane cynamonowe bułeczki, w smaku też ale... smakiem przypomina też słynne churros. Polewa z masła, brązowego cukru i cynamonu wyciśnięta na surowe ciasto podczas pieczenia rozpuszcza się tworząc słodkie cynamonowo-cukrowe rowki, przypominając mi smakiem i troszkę profilem churros. Przepis na Święta i nie tylko :)

Szynka w słodkiej glazurze z ananasem
Użytkownik dorota w w dniu 20.01.2018 23:52 opublikował przepis :

Szynka w słodkiej glazurze z ananasem

Szynka w niezwykłej odsłonie. Najpierw marynowana i pieczona w "zwyczajnej" marynacie, a następnie doprawiona glazurą na słodko. Obłożona ananasami i naszpikowana goździkami ma niezwykły smak i korzenny aromat. Podana na stół na pewno zaskoczy :)

Smażone kluseczki
Użytkownik dorota w w dniu 13.01.2018 22:19 opublikował przepis :

Smażone kluseczki

Maleńkie ziemniaczane kluseczki smażone na głębokim oleju. Pyszne, chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Doskonałe jako dodatek do obiadu ale również jako samodzielna przekąska.

Pasztet z rodzynkami w whisky
Użytkownik dorota w w dniu 13.01.2018 22:07 opublikował przepis :

Pasztet z rodzynkami w whisky

Od dzieciństwa pamiętam zapach domowego pasztetu robionego przez moją Mamę :) Nie dałam mu nawet ostygnąć i lądował na kromce pieczywa :) Dzisiaj i ja robię pasztety, czasem wymyślam i tworzę w nowoczesnej odsłonie jak tym razem, z dodatkiem rodzynek moczonych w whisky.