Zupa jaglano-brokułowa na skrzydełkach
Ciasto Caprese
Włoskie ciasto bez mąki. Zamiast niej używamy tu mielone migdały (można zamienić na orzechy) i kakao oraz dużą ilość czekolady. W smaku bardzo mocno czekoladowe. Do zaspokojenia pragnienia na słodkie wystarczy jeden nieduży kawałek. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka a w środku ciasto wilgotne, z małymi kawałeczkami migdałów.
Pączki - ulubione
Pyszne, miękkie, ładnie wyrośnięte pączki. Proste w wykonaniu, z łatwo dostępnych składników, nie wymagające długiego wyrabiania. Prawie wszystkie zostały zjedzone tego samego dnia :) Polane lukrem i posypane siekanymi orzechami i skórką pomarańśczową smakują doskonale :)
Żurek ogórkowy
Polędwiczka w chrzanowym sosie
Pieczone mięso polędwiczki podane z delikatnym ale z charakterem sosem chrzanowym. Idealne na świąteczny obiad.
Babka z herbatą i cytryną
Miękka, puszysta i wilgotna babka o smaku herbaty z cytryną. Ma piękny karmelowy kolor dzięki zaparzonej na mleku herbacie. Do ciasta dodałam skórkę z cytryny. Całość dopełnia lukier cytrynowy. Pyszna!
Faworki na winie
Bardzo kruche faworki bez śmietany za to z dużym dodatkiem białego półsłodkiego wina. Faworki bez "ubijania" wałkiem a i tak pełne pęcherzyków. Warunkiem kruchości jest bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta :) Dla mnie odkrycie roku! Bardzo polecam!
Ostatnio skomentowane
Dodane przez: Słodko Słodka
Słodkie bułeczki “ptaszki”