Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach

4.51 (142 ocen)

Ryba na patyku w towarzystwie papryki, pieczarek i chrupiących ziemniaków na pewno posmakuje każdemu :)

Składniki:

  • 3 małe filety z dorsza razem ok. 500 g
    2 średnie czerwone cebule pokrojone w ósemki
    1/2 szt papryki czerwonej
    10 szt małych pieczarek - same kapelusze + łyżeczka masła do ich przesmażenia
    4 cieniutkie plasterki sparzonej cytryny
    przyprawy do ryby : sól, pieprz biały, czosnek granulowany, papryka słodka
    olej do skropienia ryby i do wysmarowania naczynia do zapiekania
    pozostałe produkty :
    4 - 5 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w talarki
    2 łyżeczki masła
    przyprawy do ziemniaków : sól, pieprz ziołowy, koperek suszony
    bułka tarta do wysypania naczynia
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki Ryba

Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27gkdyk 1. Umyte i oskrobane filety osuszyć w papierowym ręczniku, podzielić na kawałki takie, które można złożyć, posolić, posypać pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką, skropić olejem i odtawić na 15 minut do lodówki.

    W tym czasie lekko posolić i przesmażyć na maśle kapelusze pieczarek, ziemniaczane talarki wymieszać z przyprawami, wyłożyć w wysmarowanym i obsypanym bułką tartą naczyniu.
    Na wierzch ułożyć kawałeczki masła, podlać małą ilością wody, zapiec przykryte folią przez 25 minut, w trakcie spryskać ze dwa razy wodą.

    Rybę poprzekładać kawałkami cytryny i nadziać na patyczki razem z pieczarkami, cebulą, papryką.
  • image-1go04vh 2. Na wpół upieczonych ziemniakach ułożyć szaszłyki i ponownie wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut, piec w temp. 180 stopni.
  • image-1j1y37v 3. Smacznego !

Porady

Do takiej zapiekanki jak najbardziej pasuje surówka o zdecydowanym smaku, z kapusty kiszonej lub czarnej rzepy. W moim przypadku dodana do szaszłyków papryka i cebula była na wpół chrupiąca, jeżeli chcemy mieć miękkie, to należy je najpierw zblanszować, zanurzając na kilka minut we wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować