Sushi jest bardzo zdrowym, pożywnym i lekko strawnym daniem. W Japonii przywiązuje się dużą uwagę do estetyki podania i wykonania dania. Z relacji syna, który miał przyjemność odwiedzić ten kraj wiem, że najczęściej jedzone jest tam sushi nigiri (kulka zaprawionego ryżu z plastrem świeżej ryby).

Składniki:

  • (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju sushi, aby zrobić różne należy podwoić porcję ryżu)
    1 szklanka ryżu krótko ziarnistego do sushi
    5 łyżek gotowej zaprawy z octu ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli
    300 g świeżego łososia
    krewetki (obgotowane)
    świeży ogórek
    dojrzałe awokado
    chrzan wasabi
    opakowanie nori (sprasowane algi morskie)
    sos sojowy
    imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia)
    dodatkowo:
    mata bambusowa do zwijania
    ostry nóż do krojenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sushi

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż:
    Ryż płukać w zimnej wodzie do czasu, aż woda będzie przejrzysta.
    Włożyć ryż do garnka o grubym dnie i dodać 1,5 szklanki zimnej wody, zagotować. Następnie zmniejszyć temperaturę do minimum, przykryć i gotować około 10 minut. Ryżu w czasie gotowania nie mieszać.
    Po ugotowaniu odstawić na 15 minut pod przykryciem i po lekkim wystudzeniu dodać zaprawę, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aby nie uszkodzić ziarenek ryżu. Odstawić do całkowitego wystudzenia, studzić w temperaturze pokojowej (kilka razy zamieszać).
    Po przygotowaniu ryżu należy go od razu zużyć, gdyż pozostawiony w lodówce będzie miał twarde ziarenka i nie będzie się odpowiednio kleił.
  • 2. Dodatki:
    Do nigiri trzeba z łososia bez skóry powycinać ładne, wąskie (2 x 5 cm), niezbyt grube (0,5 cm) kawałki. Filet ryby, aby miał ładną strukturę kroić lekko po skosie.
    Z pozostałych kawałków ryby przygotować paski do włożenia do środka sushi maki.
    Świeży ogórek umyć i pokroić w wąskie paski o długości plastrów nori.
    Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i pokroić je również w paski.
    Krewetki (użyłam już lekko obgotowanych) pozbawić główek i pancerzyków, oprócz ogonków. Następnie delikatnie naciąć wzdłuż krewetkę od strony brzuszka, uważać by nie przeciąć jej całkowicie i wyjąć ciemne nitki jelit.
  • 3. Składanie sushi:

    Nigiri:
    Z ryżu formujemy podłużne wałeczki, na których kładziemy niewielką ilość (ziarnko grochu) wasabi i plasterek ryby.
  • 4. Nigiri ebi:
    Z zaprawionego ryżu formujemy niewielkie (na jeden kęs) podłużne kulki, a na ich wierzchu układamy odrobinę (ziarenko grochu) chrzanu wasabi i nacięte krewetki. Takie nigiri dobrze się prezentuje na bambusowej deseczce.
  • 5. Sushi maki:
    Matę do zwijania sushi owinąć folią spożywczą i ułożyć na niej nori.
    Na 2/3 części nori (górny brzeg 1/3 nori ma być bez ryżu) rozłożyć płasko, cienką warstwę wystudzonego ryżu. Rozkładając ryż ręce moczyć w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu, mniej będą się kleiły do ryżu (uważać by nie przemoczyć zbytnio ryżu i nori).
    Na palec nałożyć niewielką ilość wasabi i przeciągnąć nim wzdłuż w połowie wyłożonego ryżu. Następnie na linii z wasabi układać wzdłuż rybę i paski ogórka lub awokado.
    Dół nori (ten z ryżem) zawijamy do góry i do środka, w stronę gdzie kończy się ryż. Tak zawinięty ryż lekko dociskamy matą, a następnie rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
    Zawinięte rulony pokroić bardzo ostrym nożem na małe kawałki (na jeden kęs). Nori czasami ma lekko zaznaczone miejsce krojenia.
  • 6. Sushi najlepiej jeść bambusowymi pałeczkami lub palcami (nigdy widelcem), zanurzając je w sosie sojowym wlanym do małej miseczki. Przechodząc z jedzeniem do innego rodzaju sushi, dobrze jest zjeść plasterek marynowanego imbiru (dla odświeżenia kubków smakowych).

Porady

Ważne, aby użyte składniki były jak najwyższej jakości. Przygotowując sushi trzeba pamiętać, że powinno ono być w kawałkach pozwalających zjeść je na jeden kęs. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Ryż
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Skorzystaj z rabatu na cały as... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować