Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym

  • wyświetlono: 449 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, delikatne, skąpane w śmietanowym sosie pulpeciki rybne, przygotowuje się je bardzo szybko więc są idealną propozycja dla leniuszków i dla tych, którzy nie mają sił spędzić więcej niż 30 minut w kuchni ; )

IMG_20190507_064325
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 30min

Składniki

Pulpeciki:
500 gram filetu z mintaja, dorsza lub morszczuka
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
skórka otarta z ¼ cytryny
olej do smażenia
sól, pieprz
Sos śmietanowo-koperkowy
330 ml śmietany 30%
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz biały
2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie )

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym

  • 1. Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze.

    Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i odsmażamy na niej na złoty kolor pulpeciki tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

    W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową a wierzch posypujemy startym parmezanem.

    Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Upieczone pulpeciki serwujemy gorące z ziemniakami z wody, smacznego ; )
PP_03-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczyladorszpulpecikiobiadsosziołarybyklopsikimorszczuk

Komentarze

Podobne przepisy

GNOCCHETTI ZAPIEKANE z PULPECIKAMI w SOSIE POMIDOROWYM

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

GNOCCHETTI ZAPIEKANE z PULPECIKAMI w SOSIE...

Moja kolejna propozycja na podanie...

image-026hl1m

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie...

Aromatyczna, pachnąca pomidorami...

Pulpeciki spaghetti w sosie śmietanowym

Dodane przez: lineczka

Pulpeciki spaghetti w sosie śmietanowym

Smaczna obiadowa potrawa.

pulpety

Dodane przez: capri

pulpeciki ziołowe zapiekane w sosie

Pachnące śródziemnomorskimi aromatami...

image-1hwgm70

Dodane przez: kuchcik89

Pulpeciki mięsno -marchewkowe zapiekane w...

Pulpety są pyszne i sycące! Sos...

Zapiekany morszczuk w sosie musztardowo-śmietanowym

Dodane przez: szynszyla

Zapiekany morszczuk w sosie musztardowo -...

Ryba wspaniale smakuje z maślanymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE