Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

  • wyświetlono: 664 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Pyszne na święta,jak i również na Sylwestra,świetnie sprawdzą się na każdej imprezie jako przekąska na jeden gryz :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ok.800-1 kg fileta z dorsza lub innej ulubionej ryby
1 kajzerka+mleko do namoczenia
2 łyżki bułki tartej
1 cebula+łyżka masła
1 żółtko
garść posiekanego drobno koperku
1 łyżeczka przyprawy do ryb
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
bułka tarta do obtoczenia klopsików

Dodatkowo:

olej do smażenia

Zalewa:

1 litr wody
3/4 szkl.octu
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
3 liście laurowe
7 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren gorczycy

Sposób przygotowania przepisu:

Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

  • Klopsiki.1. Rybę rozmroziłam,następnie zmieliłam maszynką do mielenia,w połowie mielenia dałam odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę,zmieliłam resztę ryby.
    Do tak przygotowanej ryby dodać podsmażoną na maśle cebulkę,posiekaną w drobną kosteczkę i przestudzoną,bułkę tartą,żółtko,koperek i przyprawy,całość dokładnie wyrabiamy ręką.
    Następnie formujemy małe klopsiki,trochę większe jak orzech włoski.
  • Klopsiki.2. Klopsiki kulamy w bułce tartej,
  • Klopsiki.3. smażymy na oleju,na średnim ogniu,z obu stron na rumiano.
  • Klopsiki.4. Oleju wlać tyle,żeby sięgał do połowy klopsików,klopsiki podczas smażenia obracać.
    Po zdjęciu z patelni układać na ręczniku papierowym,żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Zimne klopsiki układamy w słoikach.
    Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia w rondelku,zalewamy klopsiki ułożone w słoikach,zakręcamy mocno i odstawiamy do wystudzenia.
    Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.
    Klopsiki są najlepsze gdy smaki się przegryzą,smakowałam po 48 godz.

    Źródło:
    Gotuję,bo lubię.

Porady

W lodówce można spokojnie trzymać do Sylwestra.
U mnie te klopsiki goszczą w tym roku na Wigilii a na Sylwestra również mam przygotowaną porcję :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaprzystawkaklopsydorszmieloneświętaprzekąskakarnawałimprezazalewa octowasylwesterklopsikiklopsy rybne

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe

Dodane przez: Karolina30

Pieczarki w zalewie

Smażone pieczarki w zalewie sprawdza...

Łopatka gotowana w zalewie

Dodane przez: Świeca Urszula

Łopatka gotowana w zalewie

Pyszna ,zdrowa bez konserwantów...

Klopsiki z płotek w occie

Dodane przez: Bożena1960

Klopsiki z płotek w occie

Małe ryby słodko wodne są bardzo...

Śledzie zielone w zalewie

Dodane przez: mart1994

ŚLEDZIE ZIELONE w zalewie

Pyszne i szybkie w przygotowaniu...

Śledzie po litewsku

Dodane przez: Sylwiaszulga

Śledzie w zalewie slodko-kwasnej

Śledzie przepyszne każdy kto zaskakują...

Tilapia w zalewie pomidorowej

Dodane przez: 23ewelina

Tilapia w zalewie pomidorowej

Idealna na święta i na Sylwestra.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE