Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

  • wyświetlono: 521569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 1

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym (wołowym lub wieprzowo-wołowym) to klasyczny przepis na to warzywo. Pozbawiona pestek papryka musi zostać wypełniona farszem, a górne - odcięte wcześniej - części pełnią rolę jadalnego wieczka. Pysznie i prosto!

Katarzyna Janeczko
  • 5 porcje

Składniki

5 szt papryki (średniej)
500 g mięsa mielonego
150 g ryżu (1,5 torebki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz
3 łyżki sera startego żółtego
kilka czarnych oliwek
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

  • papryka faszerowana1. Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć papryki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
  • 2. Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.
  • papryka faszerowana3. Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok 30 min w temperaturze ok 200 stopni.

Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem to propozycja na nieskomplikowany, ale bardzo prosty i sycący obiad. Aby w pełni cieszyć się tym daniem, pamiętajmy, aby wybierać papryki o ładnej skórce, jędrne i bez dziwnych przebarwień. Papryka faszerowana zyska smaku, jeśli dodamy podwójną porcję sera - ten ładnie się zapiecze i rozpuści oraz zestaw aromatycznych ziół i dodatków, takich jak zioła prowansalskie oraz czosnek.

Porady

Papryka faszerowana będzie jeszcze ładniej prezentować się na talerzu, jeśli wybierzemy większe i szersze egzemplarze papryki. Bez problemu po brzegi napełnimy je wyśmienitym farszem.

Papryka faszerowana - porady
Nadziewana papryka to świetny sposób na wykorzystanie resztek zalegających w naszej lodówce. Możemy dodać do niej wybrane warzywa, a także pozostałości po poprzednich potrawach takie jak sos do spaghetti, który nada naszemu nadzieniu kremowej konsystencji czy też mięsną potrawkę lub warzywny gulasz, który może stanowić idealną alternatywę tego dania dla wegetarian. Paprykę możemy faszerować zarówno odcinając jej wierzch, który potem świetnie sprawdzi się w roli jadalnego wieczka lub przekrawając ją na pół. Dla fanów sera polecamy dodatkową porcję startego cheddara, goudy lub mozzarelli- faszerowana papryka będzie jeszcze smaczniejsza.
Jaką paprykę najlepiej wybrać?

Papryki oprócz różnych kolorów, dzielą się również na żeńskie i męskie. Te pierwsze mają cztery wybrzuszenia na dole i najlepiej smakują podawane na surowo. Z kolei rodzaj męski charakteryzuje się trzema wybrzuszeniami i idealnie sprawdzi się w wersji pieczonej lub gotowanej. Dlatego też do dania z faszerowanej papryki najlepiej jest wybrać te rodzaju męskiego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

papryka faszerowanapapryka zapiekana

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Dodane przez: Justyś

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Smaczny sposób na cukinię faszerowaną

image-0tj4hxu

Dodane przez: monika016

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Zapiekana papryka, po brzegi wypchana...

papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

Dodane przez: agarybak76

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

Smaczne i pożywne danie na jesienny...

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Dodane przez: anemon

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Tradycyjnie faszerowana mięsem...

Papryka faszerowana

Dodane przez: Jola66

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami

Paprykę faszerowaną wykonał od...

faszerowane papryki

Dodane przez: agarybak76

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

Smaczne i pożywne danie według...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE