Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym (wołowym lub wieprzowo-wołowym) to klasyczny przepis na to warzywo. Pozbawiona pestek papryka musi zostać wypełniona farszem, a górne - odcięte wcześniej - części pełnią rolę jadalnego wieczka. Pysznie i prosto!
4.78 (169 ocen)
Porady
Papryka faszerowana będzie jeszcze ładniej prezentować się na talerzu, jeśli wybierzemy większe i szersze egzemplarze papryki. Bez problemu po brzegi napełnimy je wyśmienitym farszem. Papryka faszerowana - porady Nadziewana papryka to świetny sposób na wykorzystanie resztek zalegających w naszej lodówce. Możemy dodać do niej wybrane warzywa, a także pozostałości po poprzednich potrawach takie jak sos do spaghetti, który nada naszemu nadzieniu kremowej konsystencji czy też mięsną potrawkę lub warzywny gulasz, który może stanowić idealną alternatywę tego dania dla wegetarian. Paprykę możemy faszerować zarówno odcinając jej wierzch, który potem świetnie sprawdzi się w roli jadalnego wieczka lub przekrawając ją na pół. Dla fanów sera polecamy dodatkową porcję startego cheddara, goudy lub mozzarelli- faszerowana papryka będzie jeszcze smaczniejsza. Jaką paprykę najlepiej wybrać? Papryki oprócz różnych kolorów, dzielą się również na żeńskie i męskie. Te pierwsze mają cztery wybrzuszenia na dole i najlepiej smakują podawane na surowo. Z kolei rodzaj męski charakteryzuje się trzema wybrzuszeniami i idealnie sprawdzi się w wersji pieczonej lub gotowanej. Dlatego też do dania z faszerowanej papryki najlepiej jest wybrać te rodzaju męskiego.
Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem to propozycja na nieskomplikowany, ale bardzo prosty, sycący i szybki obiad. Aby w pełni cieszyć się tym daniem, pamiętajmy, aby wybierać papryki o ładnej skórce, jędrne i bez dziwnych przebarwień. Papryka faszerowana zyska smaku, jeśli dodamy podwójną porcję sera - ten ładnie się zapiecze i rozpuści oraz zestaw aromatycznych ziół i dodatków, takich jak zioła prowansalskie oraz czosnek.
Komentarze