Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

  • wyświetlono: 193341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Nie może jej zabraknąć w sezonie jesiennym. Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym (wołowym lub wieprzowo-wołowym) to klasyczny przepis na to warzywo. Pozbawiona pestek papryka musi zostać wypełniona farszem, a górne - odcięte wcześniej - części pełnią rolę jadalnego wieczka. Pysznie i prosto!

Katarzyna Janeczko
  • 5 porcje

Składniki

5 szt papryki (średniej)
500 g mięsa mielonego
150 g ryżu (1,5 torebki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz
3 łyżki sera startego żółtego
kilka czarnych oliwek
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

  • papryka faszerowana1. Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć papryki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
  • 2. Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.
  • papryka faszerowana3. Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok 30 min w temperaturze ok 200 stopni.

Porady

Papryka faszerowana będzie jeszcze ładniej prezentować się na talerzu, jeśli wybierzemy większe i szersze egzemplarze papryki. Bez problemu po brzegi napełnimy je wyśmienitym farszem.

Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem to propozycja na nieskomplikowany, ale bardzo prosty i sycący obiad. Aby w pełni cieszyć się tym daniem, pamiętajmy, aby wybierać papryki o ładnej skórce, jędrne i bez dziwnych przebarwień. Papryka faszerowana zyska smaku, jeśli dodamy podwójną porcję sera - ten ładnie się zapiecze i rozpuści oraz zestaw aromatycznych ziół i dodatków, takich jak zioła prowansalskie oraz czosnek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

papryka faszerowanapapryka zapiekana
 

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka faszerowana

Dodane przez: Jola66

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami

Paprykę faszerowaną wykonał od...

Papryka zapiekana z dzikim ryżem i mięsem

Dodane przez: Dobika

Papryka zapiekana z dzikim ryżem i mięsem

Pyszna i soczysta papryka z wspaniałym...

Papryka z farszem

Dodane przez: Joatar

Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem curry

Pyszna pieczona papryka. Z farszem...

faszerowane papryki

Dodane przez: agarybak76

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

Smaczne i pożywne danie według...

Papryka faszerowana mięsem i grzybami

Dodane przez: ewaeu

Papryka faszerowana mięsem i grzybami

Polecam. Papryka upieczona i fajnie...