Pierogi ze śledziem i pieczarkami

4.48 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te pierogi to będzie mój tegoroczny wigilijny as w rękawie. Robiłam pierwszy raz i...są pyszne. Testowałam na domownikach. Bardzo smakowały. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej Lubella
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    400 g płatów śledziowych matiasów
    500 g pieczarek
    dwie duże cebule
    olej rzepakowy do smażenia
    pieprz czarny świeżo mielony

    2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi
    sól
    cebula/olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ryba

Pierogi ze śledziem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Powinny być nie bardzo, ale słonawe.
    Cebule zeszklić na oleju. Dodać umyte, osuszone, pokrojone ( mogą być dość grubo ) pieczarki. Smażyć na wolnym ogniu, aż sos dobrze odparuje. Wystudzić. Przepuścić przez maszynkę pieczarki i śledzie. Wymieszać farsz. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Uważać z solą, bo śledzie są słone. Farsz wymieszać. Jeśli jest bardzo wilgotny to dodać łyżkę bułki tartej.
    Z mąki pszennej Lubella, ziemniaczanej, oleju, mleka, wody zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek i wykrawać krążki. Na krążkach układać farsz i zalepiać.
    Wkładać partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotować do wypłynięcia pierogów. Łyżką cedzakową wyjąć na półmisek.
    Podać ciepłe, z wody, polane delikatnie olejem, albo z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować