Paprykarz z sardynek i kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Ta rybna pasta, to taka sentymentalna podróż w czasie w poszukiwaniu smaków z dzieciństwa i próba odtworzenia wszystkim wtedy znanego paprykarza z puszki. Ryż zamieniłam na dużo zdrowszą kaszę jaglaną.

  • 30 min

Składniki:

  • sardynki w oleju – 2 puszki
    kasza jaglana – 1/2 szklanki
    marchewka – 2 szt.
    pietruszka – 1 szt.
    cebula – 1 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    czubrica czerwona – 2 łyżeczki
    papryka słodka – 1 łyżeczka
    przecier z papryki /produkt gotowy/ - 2 łyżki
    pomidory z puszki – 4 szt.
    olej rzepakowy – 2 łyżki
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Dodatki Pasty Paprykarz

Paprykarz z sardynek i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie wypłukaną kaszę odsącz na sitku. Przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki i ponownie odsącz z nadmiaru wody. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj kaszę.
    Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 5 min. Garnek z kaszą odstaw do przestygnięcia, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana idealnie na sypko.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej.
    Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, smaż 2 minuty mieszając. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę oraz dopraw do smaku słodką papryką i czubricą czerwoną. Smaż aż warzywa zmiękną, następnie dodaj odsączone z soku i rozgniecione widelcem pomidory z puszki oraz przecier z papryki. Całość wymieszaj i smaż, aż warzywa będą miękkie. Patelnię zdejmij z ognia.
  • 3. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną przełóż na patelnię, dodaj odsączone z oleju i rozgniecione widelcem sardynki. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli jest taka konieczność, to jeszcze raz dopraw do smaku. Przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw do wystudzenia, najlepiej na kilka godzin, wtedy paprykarz smakuje najlepiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Papryka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować