REKLAMA

Ryba po japońsku

wyświetlono: 450059 | dodany do książki kucharskiej: 39 | polecenia: 1

Intensywny smak i aromat ryby po japońsku zmiękczy nawet największego "focha" świata :)

opublikowany: 21.10.2012
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • - 1 kg filetów rybnych (morszczuk, mintaj lub panga)
    - 1 słoik papryki konserwowej
    - 1 słoik ogórków konserwowych
    - 4 średnie cebule
    - 1 duży koncentrat pomidorowy
    - 1 szklanka wody
    - 1/2 szklanki oleju
    - 6 łyżek octu
    - 8 łyżek ketchupu
    - 8 łyżek cukru
    - 1 łyżka soli
    - przyprawa do ryb (wystraczy także sól i pieprz)
Ocena:

(średnia 4.97 z 157 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić na kawałki, przyprawić marynatą do ryb, bądź samą solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  • 2. Przygotować farsz: Na osobnej patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce, zeszklić. Dodać paprykę oraz ogórki pokrojone w drobną kosteczkę. Dusić pod przykrywką przez 10 minut.
  • 3. W dużym naczyniu (może być słoik) przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć. Gotową zalewę wlać do farszu. Wszystko dokładnie, ale i delikatnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 4. W ładnej, najlepiej przeźroczystej, szklanej misce układać kolejno: troszkę farszu, kawałki ryby, farsz, ryba, farsz. Apetycznie wyglądająca ryba po japońsku, a przede wszystkim smaczna, przypadnie wszystkim do gustu :)

Notka redakcyjna

Ryba to świetny pomysł na łatwy i szybki obiad, który ma mało kalorii, a mnóstwo wartości odżywczych. 

Porady

- jeśli ryba jest mrożona, należy ją oczywiście najpierw rozmrozić - istnieje także możliwość obtaczania ryby w cieście naleśnikowym

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Ryba po japońsku

Smażona rybka zanurzona w słodko kwaśnym sosie z chrupiącymi warzywami.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 28.12.2014 | wyświetlono: 31957 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: nella1 nella1

Ryba po japońsku

Smaczna alternatywa dla ryby po grecku

kategoria: Dania główne opublikowany: 10.09.2014 | wyświetlono: 13380 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: anaid123 anaid123

Ryba po japońsku

Idealnie sprawdza się na imprezach jest pyszna, i jako pierwsza znika ze stołu.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 21.09.2014 | wyświetlono: 3213 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE