Ryba po japońsku

4.32 (263 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Intensywny smak i aromat ryby po japońsku zmiękczy nawet największego "focha" świata :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1 kg filetów rybnych (morszczuk, mintaj)
    - 1 słoik papryki konserwowej
    - 1 słoik ogórków konserwowych
    - 4 średnie cebule
    - 1 duży koncentrat pomidorowy
    - 1 szklanka wody
    - 1/2 szklanki oleju
    - 6 łyżek octu
    - 8 łyżek ketchupu
    - 8 łyżek cukru
    - 1 łyżka soli
    - przyprawa do ryb (wystraczy także sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

4.32 (263 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić na kawałki, przyprawić marynatą do ryb, bądź samą solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  • 2. Przygotować farsz: Na osobnej patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce, zeszklić. Dodać paprykę oraz ogórki pokrojone w drobną kosteczkę. Dusić pod przykrywką przez 10 minut.
  • 3. W dużym naczyniu (może być słoik) przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć. Gotową zalewę wlać do farszu. Wszystko dokładnie, ale i delikatnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 4. W ładnej, najlepiej przeźroczystej, szklanej misce układać kolejno: troszkę farszu, kawałki ryby, farsz, ryba, farsz. Apetycznie wyglądająca ryba po japońsku, a przede wszystkim smaczna, przypadnie wszystkim do gustu :)

Porady

- jeśli ryba jest mrożona, należy ją oczywiście najpierw rozmrozić - istnieje także możliwość obtaczania ryby w cieście naleśnikowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Notka redakcyjna

Ryba to świetny pomysł na łatwy i szybki obiad, który ma mało kalorii, a mnóstwo wartości odżywczych. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować