Zapiekany łosoś w zielonym groszku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Łosoś otulony w pysznym, aksamitnym kremie z zielonego groszku, pieczony na warstwie z ziemniaków. Pyszne!

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    przyprawa do ziemniaków
    ok 400g łososia
    sok z cytryny
    450g zielonego groszku
    3 jajka
    1/2 szklanki śmietany 18%
    50g masła
    2 pomidory
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki

Zapiekany łosoś w zielonym groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25wayoh 1. Obrane ziemniaki pokroić na pół talarki. Wrzucić na patelnię, oprószyć przyprawą do ziemniaków i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy ziemniaki lekko zmiękną przełożyć na dno naczynia do zapiekania (średnica 23 cm)
  • image-0xh1i1v 2. Oczyszczone kawałki łososia, bez skóry i ości skropić sokiem z cytryny, oprószyć sporą ilością soli i pieprzu.
  • image-1jobbnt 3. Zielony groszek (użyłam mrożonego) zalać zimną wodą i gotować w osolonej wodzie 5 min od momentu zagotowania. Odcedzić i wystudzić. Dodać śmietanę, masło, jajka, świeżo mielony pieprz czarny. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą.
  • image-0v1tk9a 4. Połowę kremu z groszku wylać na ułożone ziemniaki. Wyłożyć delikatnie filety z łososia i zalać pozostałym kremem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokrojone w plasterki ułożyć delikatnie na kremie z groszku. Delikatnie oprószyć solą. Piec w temperaturze 180*C przez 45 min. Smacznego!

Porady

Ze względu na pomidory na wierzchu, proponuję kroić nożem z piłką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować