REKLAMA

Łosoś zapiekany w sosie szpinakowym

wyświetlono: 1269 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Szybko, lekko, smacznie. Dla mnie i dla mojej rodziny to danie jest wyjątkowe, ponieważ taki sos szpinakowy od dawna gości na moim stole i jego smak jest w 100 % sprawdzony.

opublikowany: 21.09.2015
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu
    - 1 TOREBKA RYŻU BIAŁEGO
    - 200 G ŁOSOSIA WĘDZONEGO (w plastrach)
    - 1 OPAKOWANIE SZPINAKU MROŻONEGO

    b. składnik podstawowy dodatkowy
    - 1 OPAKOWANIE SERA GORGONZOLA

    c. składniki robocze
    - SÓL
    - PIEPRZ CYTRYNOWY
    - 2 ZĄBKI CZOSNKU
    - ŁYŻECZKA OLEJU RZEPAKOWEGO
    - Łyżka śmietany 30 %

    d. dekorację
    - ŚWIEŻE LIŚCIE BAZYLII
Ocena:

(średnia 4.5 z 148 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie płuczemy w zimnej wodzie.
  • 2. Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Nie dopuszczamy do tego aby czosnek się zarumienił. Następnie na patelni przesmażamy rozmrożony szpinak. Gdy szpinak będzie ciepły dodajemy gorgonzolę (pozostawiamy kawałek sera do ułożenia go na wierzchu zapiekanki). Całość smażymy ciągle mieszając aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
  • 3. Łososia kroimy w paski. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
  • warstwa z łososia 4. W naczyniu żaroodpornym (ja użyłam 4 malutkich naczyń) układamy warstwowo: sos, ryż, sos, łosoś (po dwie warstwy na naczynie).

    Łososia, którego układamy na wierzchu można poukładać powykręcanego w różne strony. Na wierzch kładziemy również ser gorgonzola pokrojony w małe paseczki. Na wierzchy danie posypujemy pieprzem cytrynowym.
  • 5. Naczynia z "zapiekankami" wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 20 minut.
  • 6. Gotowe danie możemy ozdobić świeżymi ziołami np. bazylią.

Notka redakcyjna

KH_04-2015
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie 32

Łosoś zapiekany w folii

Łosoś- moja ulubiona rybka.

kategoria: Dania główne łosoś z piekarnika opublikowany: 13.01.2014 | wyświetlono: 162960 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: magdamag magdamag

Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym

Przepis jest bardzo prosty, smaczny i sycący. Daniem tym można mile zaskoczyc gości.

kategoria: Dania główne Zapiekanki opublikowany: 02.09.2012 | wyświetlono: 77959 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Łosoś zapiekany w boczku

Wyraziste połączenie smaków

kategoria: Dania główne łosoś z piekarnika opublikowany: 12.11.2014 | wyświetlono: 4000 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasja1986 Kasja1986

Łosoś w sosie porowym

Dziki łosoś, śmietanka i por to trio doskonałe.

kategoria: Dania główne ryba Sosy opublikowany: 18.05.2017 | wyświetlono: 6824 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE