Zupa krem z cukinii z serkiem mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, w garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli, podlać niewielką ilością bulionu i smażyć ok. 5 minut. Cukinię pokroić w półplasterki, dodać do cebuli z ziemniakami i chwilę razem smażyć.
Zalać całość bulionem tak, aby zakryć warzywa. Gotować jeszcze ok. 15 do 20 minut, do miękkości warzyw. Następnie zupę doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Gotową zupę zmiksować za pomocą blendera, dodać serek Mascarpone, wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Przygotować grzanki: bułkę pokroić na kromki, posmarować z obu stron masłem, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i często mieszając smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.
Zupę podawać z grzankami i natką pietruszki
Porady
W wersji wegańskiej zamiast masła należy użyć oliwy z oliwek i pominąć Mascarpone.
Komentarze