Zupa krem z cukinii z serkiem Mascarpone.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa ze zwykłej cukinii o wyjątkowym w smaku dzięki dodatkowi Mascarpone, grzanek i kurkumy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na zupę:
    250 g serka Mascarpone
    100 g masła
    1 kg cukinii
    1 cebula
    3 ziemniaki
    bulion warzywny
    sól, pieprz, kurkuma
    natka pietruszki
    na grzanki:
    1 czerstwa bułka
    masło do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z cukinii z serkiem mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, w garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli, podlać niewielką ilością bulionu i smażyć ok. 5 minut. Cukinię pokroić w półplasterki, dodać do cebuli z ziemniakami i chwilę razem smażyć.
    Zalać całość bulionem tak, aby zakryć warzywa. Gotować jeszcze ok. 15 do 20 minut, do miękkości warzyw. Następnie zupę doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
    Gotową zupę zmiksować za pomocą blendera, dodać serek Mascarpone, wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
    Przygotować grzanki: bułkę pokroić na kromki, posmarować z obu stron masłem, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i często mieszając smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.
    Zupę podawać z grzankami i natką pietruszki

Porady

W wersji wegańskiej zamiast masła należy użyć oliwy z oliwek i pominąć Mascarpone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ziemniaki Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować