Żurek na zakwasie z butelki

4.37 (297 ocen)

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Jest treściwa, pożywna i z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty...

Składniki:

  • 0,5 litra zakwasu z butelki
    1 marchewka
    5-7 ziemniaków
    ½ kg białej kiełbasy
    ½ szklanki śmietany 12%
    2-3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    2 ziela angielskiego
    Kilka ziarenek pieprzu
    Majeranek
    Sól
    5 jajek ugotowanych na twardo do podania
Wystaw ocenę:

4.37 (297 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Jajko

Żurek na zakwasie z butelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około 30 minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około 2 litrów płynu. Całość gotować przez 10 minut. Zupę zabielić śmietaną. Marchewkę, ziemniaki i kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę.
    Ugotowane na twardo jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą.

Porady

... Dlatego, jeśli nie możemy zadbać o produkcję własnego zakwasu, warto poświęcić chwilę na wyszukanie dobrego zakwasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Do wielkanocnego żurku warto przygotować domowy chleb.

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować