Piernik Milky Way

3.75 (48 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe, pachnące świętami, delikatne i mięciutkie ciasto - to korzenne blaty przełożone pysznym, mlecznym kremem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaty piernikowe (3 sztuki):

    200 g miękkiego masła
    200 g cukru trzcinowego
    4 żółtka
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    0,5 łyżeczki cynamonu
    0,5 łyżeczki mielonego imbiru
    360 g mąki pszennej + troszkę do podsypywania przy wałkowaniu

    Krem milky way:

    200 g miękkiego masła (wyjmij je z lodówki dzień wcześniej)
    530 g słodzonego, skondensowanego mleka z puszki
    250 g mascarpone
    ziarenka z 1 laski wanilii
    150 g pełnotłustego mleka w proszku
Wystaw ocenę:

3.75 (48 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciasto z kremem

Piernik milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty piernikowe:

    Miękkie masło razem z cukrem trzcinowym umieszczam w misie miksera, i na najwyższych obrotach miksuję przez kilka minut.

    Nie przerywając miksowania dodaję po żółtku, a potem dodaję miód.

    Na końcu dodaję mąkę pszenną razem z sodą i przyprawami, miksuję do połączenia.

    Ciasto będzie miękkie.

    Wyjmuję je na blat podsypany mąką i wyrabiam przez chwilę.

    Ciasto dzielę na 3 równe części.

    Każdą częścią wyklejam dno blachy (wyłożonej papierem, to ułatwi zdjęcie blatu z blachy) – cienką warstwą. Lekko nakłuwam wyklejony blat.

    Blaty piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) – powinny być mocno złote. Uwaga, żeby się nie przypaliły.

    Blaty tuż po upieczeniu będą lekko miękkie, ale po kilku minutach stwardnieją. Wtedy można je delikatnie zdjąć z blachy.

    Krem milky way:

    Miękkie masło umieszczam w misie miksera i miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach, by stało się puszyste.

    Wtedy dolewam w kilku porcjach mleko skondensowane, każdorazowo miksując do połączenia.

    Następnie dodaję mascarpone i znowu miksuję.

    Dodaję ziarenka wanilii, i mleko w proszku.

    Miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.

    Polewa milky way:

    100 g mlecznej czekolady

    30 g gorzkiej czekolady

    80-100 g słodkiej śmietanki lub mleka

    Oddzielnie:

    50 g białej czekolady

    50 g słodkiej śmietanki lub mleka

    Aby uzyskać gładką polewę, rozpuszczam ciemne czekolady ze śmietanką lub mlekiem (można to zrobić w rondelku, na małym ogniu, mieszając by nie dopuścić do przypalenia, albo w kąpieli wodnej, czyli w miseczce umieszczonej na garnku z lekko gotującą się wodą, lub w mikrofalówce).

    Gęstość polewy regulujemy płynem – jeśli jest zbyt gęsta lub nie jest zupełnie gładka i aksamitna, dolewamy troszkę płynu.

    Białą czekoladę rozpuszczam z większą niż standardowo ilością śmietanki lub mleka, bo musi być dość płynna, by pochlapać nią ciemną polewę.

    Złożenie:

    Krem dzielę na 2 części, odejmując wcześniej 2 czubate łyżki.

    Układam pierwszy blat i smaruję go jedną częścią kremu. Wyrównuję.

    Układam drugi blat, wykładam drugą część kremu, wyrównuję.

    Układam trzeci blat i rozsmarowuję na nim odłożony krem. Wygładzam powierzchnię.

    Na górę ciasta wylewam ciemną polewę czekoladową, a po 5 minutach robię zygzaki z białej, płynnej polewy.

    Ciasto zostawiam w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, najlepiej na całą noc.

    Dopiero po tym czasie, gdy zmięknie i będzie delikatne, wstawiam je do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Cynamon Mleko w proszku Mleko skondensowane

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować