Wspomnienie lata zamknięte w słoiku z domowym dżemem z czarnej porzeczki.

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tylko owoce, cukier i trochę wody to składniki na pyszny dżem bez konserwantów i innych sztucznych dodatków.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
    35 dag cukru
    50 ml soku z cytryny
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dżem porzeczkowy

Wspomnienie lata zamknięte w słoiku z domowym dżemem z czarnej porzeczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z czarnej porzeczki 1. Porzeczki oczyścić z ogonków, umyć i 2/3 owoców przełożyć do garnka o grubym dnie.
    Owoce rozgnieść tłuczkiem, zasypać cukrem i odstawić na 3 godziny.
  • Dżem z czarnej porzeczki 2. Do miazgi z porzeczkami dodać wodę i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pozostałą część owoców (w całości) i gotować, aż porzeczki się rozgotują.
  • Dżem z czarnej porzeczki 3. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut, po tym słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do przestudzenia.
  • Dżem z czarnej porzeczki 4. Następnie słoiki odwrócić i odstawić do spiżarni, a potem już tylko delektować się smakiem spóźnionego lata.

Porady

Domowy dżem z czarnej porzeczki doskonale smakuje jako dodatek zarówno do śniadania jak i do domowych ciast i ciasteczek, ale też świetnie sprawdzi się jako prezent, można nim obdarować bliskich np. na święta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować