Idealne ciasto naleśnikowe (duża porcja)

3.75 (782 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Naleśniki to bardzo proste, szybkie i pyszne danie o ile mamy odpowiedni przepis na ciasto. Z tej receptury korzystam od wielu lat- zawsze się udaje. Ten przepis na ciasto naleśnikowe nadaje się zarówno do przygotowania naleśników na słodko jak i na słono.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Na 25 naleśników:
    -3 szklanki mąki pszennej
    -2 jaja
    -2 szklanki mleka tłustego
    -2 łyżki oleju+odrobina do natłuszczenia patelni
    -1 szklanka zimnej wody
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

3.75 (782 ocen)

Idealne ciasto naleśnikowe (duża porcja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito do głębokiej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej, wodę i wsypujemy sól. Dokładnie mieszamy łyżką, następnie miksujemy mikserem. Ciasto naleśnikowe ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste wlewamy jeszcze odrobinę mleka. Odstawiamy ciasto na 20 minut na "odpoczynek"
  • 2. Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewamy porcję ciasta, tak aby naleśnik był cienki (u mnie to pół łyżki wazowej). Smażymy przez około pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewracamy i smażymy jeszcze pół minuty. Zsuwamy naleśnika na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi.
  • 3. Naleśniki podajemy w ulubionej formie: na słodko z dżemem, lub na słono z farszem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować