Domowa marmolada morelowa

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bez środków żelujących i konserwujących. Tylko morele i cukier stanowią składniki na pyszna domową marmoladę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg moreli
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Marmolady

Domowa marmolada morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marmolada morelowa 1. Morele przekroić i usunąć pestki
  • Marmolada morelowa 2. Owoce przełożyć do rondla, zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
    Następnie postawić z rondlem na ogniu i często mieszając rozgotować.
  • Marmolada morelowa 3. Przetrzeć przez sito
  • Marmolada morelowa 4. i ponownie gotować miazgę aż zgęstnieje.
  • Marmolada morelowa 5. Gorącą przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem, tak pozostawić do przestudzenia. Następnie odwrócić i odstawić do spiżarni. A potem już tylko otwierać kolejne słoiczki i delektować się niesamowitym smakiem.

Porady

Taki słoiczek domowej marmolady doskonale nadaje się na oryginalny prezent. Z pewnością obdarowany będzie zachwycony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować