Zupa z czerwonej soczewicy

4.7 (226 ocen)

Zupę z czerwonej soczewicy robiłam pierwszy raz. Wyszła bardzo smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Zupa z soczewicy jest idealna na chłodne dni.

Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego
    400 gram czerwonej soczewicy
    0,5 litra przecieru pomidorowego
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    5 ziemniaków
    2-3 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oliwy
    sól,pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka oregano
    słodka i ostra papryka
    przyprawa maggi w płynie
Wystaw ocenę:

4.7 (226 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, wlewamy bulion warzywny. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, wsypujemy soczewicę, gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem oraz przyprawę maggi. Majeranek i oregano rozcieramy w dłoni. Dodajemy do zupy. Zupa z soczewicy jest gotowa do podania.

Porady

Zupę z soczewicy podajemy posypaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zupa z soczewicy - jak ugotować zupę z soczewicy?

Zupa z soczewicy powstanie, gdy weźmiecie szklankę czerwonej soczewicy, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, dwa ziemniaki, jedną cebulę, trzy ząbki czosnku, dwie szklanki bulionu, sól, czarny pieprz, słodką paprykę w proszku, curry, chilli i jedną łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę. Na początek należy podsmażyć cebulę i dodać czosnek. Następnie dołożyć marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Solimy do smaku. Następnie przyprawiamy słodką papryką w proszku i curry. Wszystko przesmażamy, aż nabiorą złotego koloru. Soczewicę przepłukujemy w wodzie i dodajemy do podsmażonych warzyw. Dolewamy bulionu i gotujemy. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą albo bulionem. Na koniec, gdy warzywa i soczewica będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Można podać z odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany.

Zupa z soczewicy - jakie przyprawy do zupy z soczewicy?

Zupa z soczewicy to danie kojarzone z kuchnią arabską i żydowską. Stąd często zupa z soczewicy doprawiana jest orientalnymi przyprawami. Przykładowo sięga się po kumin zwany również kminem rzymskim, curry, imbir, sproszkowaną papryczkę chilli i sproszkowany pieprz cayenne. Z łagodniejszych dodatków używa się liści laurowych, ziela angielskiego lub ziół prowansalskich. Zupa z soczewicy nabiera charakterystycznego smaku po dodaniu tymianku, rozmarynu, bazylii, cząbru i oregano. Podczas przygotowywania zupy z soczewicy można sięgać po przyprawy używane przy daniach z fasoli i grochu. Soczewica będąc jedną z roślin strączkowych idealnie smakuje z ziołami, które ułatwią trawienie. Stąd doskonale sprawdzi się dodanie kuminu, kolendry, majeranku albo imbiru. Nieodzowny będzie czosnek i szczypta kurkumy.

Zupa z soczewicy - rodzaje soczewicy

Zupa z soczewicy może być urozmaiceniem jadłospisu, także ze względu na wielobarwność. Soczewica występuje w następujących odmianach: soczewica zielona, soczewica czerwona, soczewica żółta, soczewica brązowa i soczewica czarna. Warto wiedzieć, że różnią się nie tylko kolorem, ale też wielkością. Warto zwrócić na to uwagę podczas gotowania. Soczewica żółta wymaga najkrótszego gotowania. Soczewica brązowa ma najtwardszą łupinkę, więc gotuje się nawet godzinę. Stąd zupa z soczewicy będzie miała różny czas przygotowania.

Zupa z soczewicy – ile kalorii ma zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to danie uniwersalne i w zależności od zastosowanych przyprawach i od rodzaju wywaru, może nadawać się dla wegan, wegetarian lub osób jedzących mięso. Wykorzystując jako bazę bulion warzywny i olej do podsmażania warzyw, zupa z soczewicy będzie przysmakiem kuchni roślinnej. W takiej odmianie zupa z soczewicy będzie niskokaloryczna i obfitująca w błonnik i witaminy. Aby podwyższyć wartości odżywcze i kaloryczność, zupa z soczewicy może być ugotowana na bazie wędzonych żeberek, kiełbasy albo boczku. Zupa z soczewicy może być zrobiona na bazie rosołu, który nada daniu tradycyjnego smaku. Takie danie będzie wpisywało się w ideę nie marnowania żywności oraz ekologicznego podejścia do gotowania. Warto zauważyć, że w obu wersjach zupa z soczewicy będzie miała różną kaloryczność. W wersji warzywnej zupa z soczewicy będzie miała około 110 kcal na 100 g. Natomiast zupa z soczewicy z żeberkami będzie posiadać nawet 290 kcal w 100 g.

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować