1545998009610

wiesiołek

O mnie:

Od zawsze lubiłam przebywać w kuchni, pichcić i wymyślać, ta sama potrawa jednak nigdy nie była taka jak poprzednia, ciasta czy torty zawsze były inne. Teraz po kilkudziesięciu już latach, też lubię tworzyć w kuchni ale tylko jak mam wenę twórczą lub jakiś pomysł na coś innego, albo jak zobaczę czyjś przepis i już wiem jakbym go zmodyfikowała :)

Liczba punktów za aktywność
566
Liczba obserwujących
17

Wyślij wiadomość
kurczak na pierzynce
Użytkownik wiesiołek w dniu 18.01.2021 18:59 opublikował przepis :

Kurczak pieczony podany na pierzynce

Cóż tu zrobić ze zwykłym pieczonym w piekarniku kurczakiem aby nie był taki zwykły i oklepany ? Położyłam go takiego gorąco chrupiącego na przesmacznej pierzynce porowo - brzoskwiniowej, którą robiłam w takcie pieczenia kurczaka i do tego to wszystko podałam z puree ziemniaczanym idealnie aksamitnym .

Schab duszony w sosie chrzanowym
Użytkownik wiesiołek w dniu 12.01.2021 18:24 opublikował przepis :

Schab duszony z warzywami w sosie chrzanowym

Takie zestawienie mięsa i warzyw w jednym garnku na pewno każdy lubi, bo jest prawie całe drugie danie , mięso jest bardziej aromatyczne a i np. marchewka też fajnie smakuje.

Kotlet z piersi w innej panierce
Użytkownik wiesiołek w dniu 12.01.2021 17:10 opublikował przepis :

Kotlet z piersi w zdrowej panierce

Urozmaiciłam trochę panierkę do zwykłego kotleta, do własnej tartej bułki wsypałam biały łuskany sezam i czarnuszkę, ponoć te składniki są bardzo zdrowe :)

tatar
Użytkownik wiesiołek w dniu 10.01.2021 19:55 opublikował przepis :

Tatar z polędwicy wołowej

Potrawa rodem z PRL-u ale nie zapomniana, doskonała przystawka na różnych uroczystościach, Polacy ją uwielbiają.

surówka z pora
Użytkownik wiesiołek w dniu 10.01.2021 19:08 opublikował przepis :

Surówka z pora na szybko

Mamy odgrzewany obiad, ale jak na złość nie mamy żadnej surówki, tak u mnie często się zdarza, więc trochę pokombinuję z tego co akurat mam w lodówce, a ponieważ lubię pora więc znowu padło na niego :)

zakwas na barszcz
Użytkownik wiesiołek w dniu 10.01.2021 18:47 opublikował przepis :

Zakwas na barszcz czerwony

Taki zakwas jest dobry nie tylko na barszcz wigilijny ale też do spożywania codziennego, szklanka wypita codziennie wspomaga cały organizm, działa antywirusowo, co obecnie bardzo ważne, również na anemię i wszelakie choroby układu pokarmowego. Warto więc mieć go zawsze pod ręką, a pracy przy tym niewiele.

Użytkownik wiesiołek w dniu 10.01.2021 17:46 opublikował przepis :

Zimne nóżki z ketchupem słodkie curry

Uwielbiam galaretę z nóżek i golonki wieprzowej, stara potrawa z tradycją, 60 lat temu pomagałam przy niej swojemu dziadkowi i pamiętam smak wysysanych kosteczek, tak, tak, wiem że wielu z was powie o fuj, ale trzeba najpierw spróbować ! Potrawa zanikająca już w naszej polskiej kuchni dlatego że jest pracochłonna, jedynie co robią i to sporadycznie to emeryci :)