Domowy dżem z agrestu

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tylko 3 składniki, plus woda  i trochę pracy, a w nagrodę otrzymasz pyszny słodko kwaśny dżem. 

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg agrestu
    50 dag cukru
    50 ml soku z pomarańczy
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Domowy dżem z agrestu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z agrestu 1. Agrest oczyścić z ogonków, umyć i 2/3 owoców przełożyć do garnka o grubym dnie.
  • Dżem z agrestu 2. Owoce rozgnieść tłuczkiem, zasypać cukrem i odstawić na 3 godziny.
  • Dżem z agrestu 3. Do miazgi z agrestu dodać wodę i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pozostałą część owoców (w całości) i gotować, aż agrest się rozgotuje.
  • Dżem z agrestu 4. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować