Zupa krem z cukinii

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, lekkostrawna, niskokaloryczna i niedroga zupa krem z cukinii z grzankami, które samodzielnie przygotujesz z czerstwego pieczywa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na zupę:
    2 - 3 cukinie
    3 ziemniaki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 l wywaru warzywnego
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    50 ml śmietanki
    sól, pieprz
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    na grzanki:
    2 kromki czerstwego chleba
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z cukinii 1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Najpierw na oliwie zeszklić cebulę, potem dodać ziemniaki i chwilę smażyć, następnie dodać cukinię i razem smażyć często mieszając ok. 5 min.
    Przesmażone warzywa zalać ciepłym wywarem i gotować na wolnym ogniu 15 – 20 min.
    Gdy warzywa są już miękkie zmiksować zupę blenderem.
    Zmiksowaną zupę ponownie zagotować, doprawiając solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i zabielając śmietanką.
  • Zupa krem z cukinii 2. Przygotować grzanki: chleb posmarować masłem po dwóch stronach, pokroić w kostkę i często mieszając, przesmażać na patelni na małym ogniu, aż grzanki będą złociste i chrupiące.
  • Zupa krem z cukinii 3. Zupę podawać posypaną natką pietruszki i z grzankami.

Porady

W wersji wegańskiej zamiast śmietanki użyjemy mleczka kokosowego, a zamiast masła - oliwy z oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cebula Ziemniaki Czerstwe bułki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować