Konserwowe, ale tylko z nazwy, bo bez sztucznych konserwantów, całe buraczki w słoiku.

4 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Buraczki w zalewie octowej, pasteryzowane w słoikach.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg małych buraczków
    Na zalewę:
    600 ml wody
    100 ml octu 10%
    8 dag cukru
    4 dag soli
    3 listki laurowe
    po 10 kulek ziela angielskiego i pieprzu
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Buraczki marynowane

Konserwowe, ale tylko z nazwy, bo bez sztucznych konserwantów, całe buraczki w słoiku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki dokładnie wyszorować, wypłukać i ugotować nie obrane. Po ugotowaniu wystudzić i obrać ze skórek.
    Ugotować zalewę z podanych składników i przestudzić.
    Małe buraczki w całości przełożyć do wyparzonych słoików (jeśli są większe, to przekroić na pół lub ćwiartki), zalać zalewą i szczelnie zakręcić, pasteryzować ok. 20 minut.
    Po pasteryzacji i przestudzeniu odstawić do spiżarni, gotowe do jedzenia dopiero za około tydzień.

Porady

Takie buraczki są smacznym dodatkiem do drugiego dania, ale również można je wykorzystać jako składnik różnych sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować