Zapiekany omlet z zielonymi szparagami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odłamać i wyrzucić zdrewniałe końcówki szparagów, resztę pokroić na 4 cm kawałki i zblanszować, czyli zanurzyć na chwilę we wrzątku, a potem przelać zimną wodą,
Jajka zmiksować ze śmietanką oraz szczyptę soli i pieprzu, dodać ser i zblanszowane szparagi, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wylać masę jajeczną, smażyć chwilę na średnim ogniu, aż omlet zacznie odstawać od boków patelni, wtedy posypać wierzch omletu natką pietruszki
2.złożyć dwa boku omletu do środka.
3.Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować resztą masła, i ostrożnie umieścić w nim złożony omlet, zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Podawać z ulubioną surówką.
Komentarze