Zapiekany omlet z zielonymi szparagami.

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowe i pożywne śniadanie z jajek i zielonych szparagów.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 szt zielonych szparagów
    3 jajka
    1,5 łyżki śmietanki
    2 łyżki tartego twardego sera
    2 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki masła
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet

Zapiekany omlet z zielonymi szparagami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z zielonymi szparagami 1. Odłamać i wyrzucić zdrewniałe końcówki szparagów, resztę pokroić na 4 cm kawałki i zblanszować, czyli zanurzyć na chwilę we wrzątku, a potem przelać zimną wodą,
    Jajka zmiksować ze śmietanką oraz szczyptę soli i pieprzu, dodać ser i zblanszowane szparagi, delikatnie wymieszać.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wylać masę jajeczną, smażyć chwilę na średnim ogniu, aż omlet zacznie odstawać od boków patelni, wtedy posypać wierzch omletu natką pietruszki
  • Omlet z zielonymi szparagami 2. złożyć dwa boku omletu do środka.
  • Omlet z zielonymi szparagami 3. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować resztą masła, i ostrożnie umieścić w nim złożony omlet, zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do 170°C.
    Podawać z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować