Quiche z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodałam szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekałam nożem, po chwili dodałam żółtko zmieszane z wodą, zaczęłam wyrabiać szybko kruche ciasto. Gdy składniki połączyły się uformowałam z ciasta placek, owinęłam go folią i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.
2.Następnie ciasto rozwałkowałam i przełożyłam do wysmarowanej odrobiną masła formy żaroodpornej. Ponownie je rozwałkowałam, docisnęłam brzegi, nakłułam widelcem i formę wstawiłam do lodówki tym razem na pół godziny.
3.Jajka zmieszałam z śmietaną, dodałam zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz. Piekarnik rozgrzałam do 180°C i wstawiłam do niego formę z ciastem, które obciążyłam fasolkami wyłożonymi na cieście przykrytym wcześniej pergaminem. Spód pod quiche podpiekałam 15 minut (do białości). Po tym czasie wyjęłam formę z piekarnika, chwilę studziłam (około 10 minut).
4.Na podpieczone ciasto wylałam masę jajeczno-śmietanową, ułożyłam szparagi, wcześniej umyte i pozbawione twardych końcówek.
5.Formę z quiche wstawiłam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam jeszcze 40 minut.
Komentarze