QUICHE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne wytrawne kruche ciasto a na nim szparagi otulone masą jajeczno-śmietanową.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
    2-3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    120 g zimnego masła
    1 żółtko
    3 jajka
    250 g śmietany crème fraîche lub 30%
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka siekanej świeżej pietruszki
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Quiche z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodałam szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekałam nożem, po chwili dodałam żółtko zmieszane z wodą, zaczęłam wyrabiać szybko kruche ciasto. Gdy składniki połączyły się uformowałam z ciasta placek, owinęłam go folią i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.
  • image-1ggkhxm 2. Następnie ciasto rozwałkowałam i przełożyłam do wysmarowanej odrobiną masła formy żaroodpornej. Ponownie je rozwałkowałam, docisnęłam brzegi, nakłułam widelcem i formę wstawiłam do lodówki tym razem na pół godziny.
  • image-0wf6qmy 3. Jajka zmieszałam z śmietaną, dodałam zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz. Piekarnik rozgrzałam do 180°C i wstawiłam do niego formę z ciastem, które obciążyłam fasolkami wyłożonymi na cieście przykrytym wcześniej pergaminem. Spód pod quiche podpiekałam 15 minut (do białości). Po tym czasie wyjęłam formę z piekarnika, chwilę studziłam (około 10 minut).
  • image-21b74gf 4. Na podpieczone ciasto wylałam masę jajeczno-śmietanową, ułożyłam szparagi, wcześniej umyte i pozbawione twardych końcówek.
  • image-18cetk7 5. Formę z quiche wstawiłam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam jeszcze 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować