FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Frittata to włoski “omlet”, chociaż przygotowuje się ja trochę inaczej . Robi się ją z różnymi dodatkami. Sezon na szparagi w pełni więc dzisiaj ta wersja. Pokażę Wam jak przygotować ją krok po kroku, żeby wyszła Wam jak ta oryginalna Włoska;)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    (na patelnie ok. Ø28 cm)

    8 jajek najlepiej swoiskich BIO
    ok.200 g zielonych szparagów
    4 łyżki drobno startego sera typu parmezan lub grana padano
    3 łyżki mleka
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Frittata Jajko

Frittata z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI 1. Szparagi dokładnie umyj i odłam twardą zdrewniałą cześć. Ugotuj je w osolonej wodzie lub jeszcze lepiej na parze. Parę szparag pozostaw w całości, a resztę pokrój.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI 2. Jajka wbij do miski, rozkłóci widelcem (nie frustą!!! frittata nie ma być puszysta jak omlet), dodaj starty ser i mleko. Dopraw solą (uwaga ser jest słony) i pieprzem. Dodaj pokrojone, ugotowane szparagi. Wszystko wymieszaj.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI 3. Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzej oliwę i wlej mieszanke z jajek.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI 4. Jak tylko jajka zaczą się zcinać delikatnie mieszaj szpatułką (tak jak podczas robienia jajecznicy). W momencie gdy większość jajek bedzie zcięta (jak na zdjeciu). Przykryj patelnię przykrywką, zmniejsz ogień i czekaj aż pod frittatą utworzy sie złota skorupka.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI 5. Przyszedł moment, żeby odwrócić frittate ;) Przykryj patelnie talerzem lub płaską przykrywką i odwróć frittatę do „góry nogami”.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI 6. Frittate pozostaw na chwilę na talerzu (przykrywce).
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI 7. W międzyczasie na patelnie dodaj łyżkę oliwy i ułóż ugotowane, pozostawione w całości szparagi.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI 8. Teraz delikatnie zsuń frittate z talerza na patelnie ze szparagami. Przykryj i dokończ smażenie. Fritatta jest gotowa gdy nabierze złotego koloru.

    Buon Appetito!

Porady

Nie wyrzucaj zdrewniałych częsci.Wykorzystasz je do przygotowania bulionu warzywnego, który można wykorzystać do przygotowania pysznego rosotto. Im lepszej jakosci jajka, tym frittata bedzie smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szparagi Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować