FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI

  • wyświetlono: 465 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Frittata to włoski “omlet”, chociaż przygotowuje się ja trochę inaczej . Robi się ją z różnymi dodatkami. Sezon na szparagi w pełni więc dzisiaj ta wersja. Pokażę Wam jak przygotować ją krok po kroku, żeby wyszła Wam jak ta oryginalna Włoska;)

Maria da leccarsi le dita
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
(na patelnie ok. Ø28 cm)

8 jajek najlepiej swoiskich BIO
ok.200 g zielonych szparagów
4 łyżki drobno startego sera typu parmezan lub grana padano
3 łyżki mleka
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI

  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI1. Szparagi dokładnie umyj i odłam twardą zdrewniałą cześć. Ugotuj je w osolonej wodzie lub jeszcze lepiej na parze. Parę szparag pozostaw w całości, a resztę pokrój.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI2. Jajka wbij do miski, rozkłóci widelcem (nie frustą!!! frittata nie ma być puszysta jak omlet), dodaj starty ser i mleko. Dopraw solą (uwaga ser jest słony) i pieprzem. Dodaj pokrojone, ugotowane szparagi. Wszystko wymieszaj.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI3. Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzej oliwę i wlej mieszanke z jajek.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI4. Jak tylko jajka zaczą się zcinać delikatnie mieszaj szpatułką (tak jak podczas robienia jajecznicy). W momencie gdy większość jajek bedzie zcięta (jak na zdjeciu). Przykryj patelnię przykrywką, zmniejsz ogień i czekaj aż pod frittatą utworzy sie złota skorupka.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI5. Przyszedł moment, żeby odwrócić frittate ;) Przykryj patelnie talerzem lub płaską przykrywką i odwróć frittatę do „góry nogami”.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI6. Frittate pozostaw na chwilę na talerzu (przykrywce).
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI7. W międzyczasie na patelnie dodaj łyżkę oliwy i ułóż ugotowane, pozostawione w całości szparagi.
  • FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI8. Teraz delikatnie zsuń frittate z talerza na patelnie ze szparagami. Przykryj i dokończ smażenie. Fritatta jest gotowa gdy nabierze złotego koloru.

    Buon Appetito!

Porady

Nie wyrzucaj zdrewniałych częsci.Wykorzystasz je do przygotowania bulionu warzywnego, który można wykorzystać do przygotowania pysznego rosotto.

Im lepszej jakosci jajka, tym frittata bedzie smaczniejsza.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaomletSzparagizielone szparagifrittatakuchnia wloska
 

Komentarze

Podobne przepisy

RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI

Pyszne wiosenne risotto. Pomysł...

Frittata ze szparagami i cukinią

Dodane przez: mysza75

Frittata ze szparagami i cukinią

Szybka i prosta frittata z cukinią...

Bulgur z zielonymi warzywami

Dodane przez: Martyna1991

Bulgur z zielonymi warzywami

Wyśmienita smażona kasza doprawiona...

spaghetti z zielonymi warzywami

Dodane przez: PolskaGotuje

Spaghetti z zielonymi warzywami

Kupując świeże brokuły niekoniecznie...

frittata

Dodane przez: Redka

frittata ze szparagami

lubię kombinacje różnych smaków...

image-1v66wfr

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Frittata z kurczakiem

Danie idealne na śniadanie i kolację...