Maria da leccarsi le dita

Maria da leccarsi le dita

O mnie:

W życiu miałam wiele pasji…Ale miłość do kulinariów i podróży jest ze mną chyba najdłużej. Moje pierwsze wspomnienia z podróży… chyba te do babci na wieś – tak te pamiętam najbardziej, może dlatego, że z nimi właśnie łączą się moje pierwsze wspomnienia z kuchni …. wycinanie krążków z ciasta na pierogi i podkradanie farszu gdy babcia nie patrzyła … Jednak tak naprawdę nauczyła gotować mnie moja Mama, która jest i pozostanie moim wzorem do naśladowania…to ona od najmłodszych lat angażowała mnie do pomocy w przygotowywaniu posiłków dla naszej rodziny…brat z siostrą , którzy są ekspertami w jedzeniu ... zawsze wyrażali swoje opinie dotyczące moich potraw. Jednak bez mojego Taty, który potrafi i lubi gotować nie nauczyłabym się cierpliwości i dokładności w kuchni…to on też zaszczepił we mnie miłość do przyrody i podróży. Uwielbiam podróże, są dla mnie nieograniczonym polem kulinarnych wędrówek, spokojnych spacerów

Obserwujących: 8

 
Wiadomość
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 29.05.2022 07:30 opublikował przepis:

KREWETKI w SOSIE ROSA ( COCTAIL di GAMBERI)

Bardzo szybka i efektowna przekąska na letnie dni lub super pomysł na aperitif czy przyjęcie bufetowe. Podwać ze schołodzonym, najlepiej lekko musującym, białym winem.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 07.07.2021 19:14 skomentował:

Quiche z cukinią i jej kwiatami

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 29.06.2021 19:29 opublikował przepis:

Quiche z cukinią i jej kwiatami

Witam wszystkich na portalu, po mojej długiej nieobecności. Zaczynam nadrabiać zaległości od tego wpisu i zapraszam wszystkich co mnie nie znają na mój profil gdzie znajdziecie moją włoską kuchnie! We Włoszech (gdzie mieszkam od 13 lat) sezon na cukinię i jej kwiaty w pełni, w Polsce pewnie już też niedługo się zacznie. Włosi kwiaty cukinii wykorzystują w kuchni na wiele sposobów. Ja polecam Wam ten pyszny kisz, czyli wytrawne ciasto. Idealne jako przekąska lub kompletne danie. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Polecam!
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 31.08.2020 06:55 skomentował:

TORT z CUKIERKÓW

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 31.08.2020 06:55 skomentował:

TORT z CUKIERKÓW

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 21.03.2019 17:29 skomentował:

CIASTO DROŻDŻOWE "SAMO SIĘ ROBI" z TRUSKAWKAMI

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 21.03.2019 17:29 skomentował:

CIASTO DROŻDŻOWE "SAMO SIĘ ROBI" z TRUSKAWKAMI

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 14.02.2019 15:54 skomentował:

TORT SERCE “ CREAM TART”

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 05.01.2019 20:38 skomentował:

TORT SERCE “ CREAM TART”

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 09.08.2018 22:37 skomentował:

ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 09.08.2018 22:37 skomentował:

ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 15.05.2018 21:57 skomentował:

TORT SERCE “ CREAM TART”

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 14.05.2018 10:25 skomentował:

TORT SERCE “ CREAM TART”

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 13.05.2018 18:08 opublikował przepis:

TORT SERCE “ CREAM TART”

Wspaniały i oryginalny pomysł na tort z okazji zbliżającego się Dnia Matki lub Dnia Ojca.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 11.05.2018 10:22 opublikował przepis:

WŁOSKIE MINI SZASZŁYKI: MOZZARELLA, SZYNKA I MELON

Bardzo szybka i efektowna przekąska na letnie dni ;) Super na imprezy lub grilla.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 10.05.2018 14:05 opublikował przepis:

FRITTATA z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Frittata to włoski “omlet”, chociaż przygotowuje się ja trochę inaczej . Robi się ją z różnymi dodatkami. Sezon na szparagi w pełni więc dzisiaj ta wersja. Pokażę Wam jak przygotować ją krok po kroku, żeby wyszła Wam jak ta oryginalna Włoska;)
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 09.05.2018 11:20 opublikował przepis:

PIASKOWE CUKINIE z PATELNI

Wszyscy znamy kalafior w podobnej wersji. Spróbujcie przygotować w ten sposób cukinie, a nie pożałujecie. Wspaniały dodatek do obiadu.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 08.05.2018 11:41 opublikował przepis:

RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI

Pyszne wiosenne risotto. Pomysł na elegancki obiad lub romantyczną kolację. Oryginalna nazwa RISOTTO con ASPARAGI e GAMBERETTI
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 23.04.2018 14:36 skomentował:

Leśny mech z malinami i jagodami

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 23.04.2018 12:10 skomentował:

Kolorowe makarony

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 23.04.2018 12:10 skomentował:

Kolorowe makarony

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 19.04.2018 11:50 opublikował artykuł:

W czym marynujemy i przechowujemy potrawy

Jeśli chcecie przechować gotowe potrawy lub marynujecie np. mięso na grilla wykorzystujcie do tego celu naczynia szklane lub ceramiczne . Nigdy nie używajcie naczyń i blaszek metalowych, w szczególności i abolutnie tych aluminiowych. Nawet te dostępne w sprzedaży, wygodne, jednorazowe blaszki aluminiowe i folia aluminiowa przeznaczone do produktów spożyczych wytwarzają substancje toksyczne szkodliwe dla naszego zdrowia.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 19.04.2018 11:07 opublikował artykuł:

Jak przechowujemy jajka

Parę rad jak najlepiej przechowywać jajka .
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 18.04.2018 18:16 opublikował artykuł:

Jak przygotować kotlety, rybę lub inne dania, żeby były mniej kaloryczne , a tym samym równie smaczne jak te smażone ?

Wszyscy (szczególnie dzieci) lubimy smażone potrawy z chrupiącą skórką . Jednak często z nich rezygnujemy z tego względu iż są kaloryczne i często spożywane są po prostu nie zdrowe. Dam Wam parę wskazówek jak przygotować równie smaczne i bardziej dietetyczne wersje ulubionych przez Was dań. Pozbędziemy się w ten sposób zbędnych kalorii, nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia, ale również zaoszczędzimy czas (szczegółnie gdy mamy duo gości i malo czasu).
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 18.04.2018 13:47 opublikował artykuł:

Jak myć truskawki

Sezon na truskawki już tuż tuż...parę rad jak je myć, żeby nie straciły smaku i świeżości.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 18.04.2018 13:05 opublikował artykuł:

Jak pozbyć się gorzkiego posmaku w bakłażanie?

Bardzo często zdarza się, że bakłażany newet te kupione w sezonie maja gorzkawy posmak. Zdradzę Wam metodę jak się go pozbyć, stosowaną przez wszystkie włoskie panie domu;)
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 18.04.2018 12:00 opublikował artykuł:

Czym zastąpić jajko w ciastach i deserach?

Czym zastąpić jajko w cieście? To pytanie pojawia się często, kiedy nagle okazuje się, że zabrakło nam jajek, a jesteśmy w środku przygotowywania ciasta. Dlaczego zastępujemy jajka w kuchni? Czasami wynika to z naszego wyboru, jeśli jesteśmy weganami, ale często zmusza nas do tego nietolerancja lub alergia. Dzisiaj pokażę Wam, czym zastąpić jajko w cieście lub deserze.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 08.02.2018 15:23 skomentował:

FAWORKI- FRAPPE-CHIACCHIERE-BUGIE

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 29.11.2016 21:49 skomentował:

MIODOWY SYROP z IMBIREM i CYTRYNĄ

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 29.11.2016 21:46 skomentował:

IMBIR KANDYZOWANY

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 29.11.2016 12:11 opublikował przepis:

IMBIR KANDYZOWANY

Imbir przygotowany w ten sposób jest słodki, ale jednocześnie zachowuje swój chaaktyrystyczny pikantny, lekko cytrynowy aromat. Może być ciekawą przekąską- zdrowym cukierkiem. Idealny jako dodatek do wypieków, tak jak inne kandyzowane owoce.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 29.11.2016 11:04 opublikował przepis:

PIKANTNA OLIWA

Taka oliwa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie kupujcie gotowej, często sztucznie aromatyzowanej! Przygotujcie ją sami!
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 29.11.2016 10:41 skomentował:

Muffinki śnieżne kule

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 29.11.2016 10:32 skomentował:

Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 28.11.2016 09:41 skomentował:

CIASTO BANANOWE Z ŻURAWINĄ i ORZECHAMI

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 27.11.2016 16:06 opublikował przepis:

KROSTATA Z RICOTTĄ (SERNIK Z RICOTTĄ na KRUCHYM SPODZIE)

Krostata to klasyczne włoskie ciasto na kruchym spodzie! Piecze się ją z różnymi nadzieniami. Tym razem polecam Wam wersję z kwaskowatą konfiturą wiśniową, która wspaniale kontrastuje ze słodką, kremową ricottą.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 27.11.2016 15:07 opublikował przepis:

MIODOWY SYROP z IMBIREM i CYTRYNĄ

Imbir ma bardzo dużo właściości m.in. ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo,polepsza krążenie krwi i wiele innych. W formie syropu z dodatkiem miodu i cytryny jest naturalnym sposobem na i przeciw przeziębieniom.Bardzo smaczny, posmakuje również dzieciom.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 25.11.2016 18:10 opublikował przepis:

CIASTO BANANOWE Z ŻURAWINĄ i ORZECHAMI

Pyszne, wilgotne, szybkie w przygotowaniu bananowe ciasto. Z dodatkiem żurawiny i chrupiących orzechów posmakuje każdemu.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 25.11.2016 15:07 opublikował przepis:

CIASTO ”BANANE-CZEK” (BANANOWO-CZEKOLADOWE)

Smaczne, wilgotne bananowe ciasto. Przygotowane w wersji marmurkowej z dodatkiem kakao będzie idealnym podwieczorkiem dla małych i dużych.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 22.11.2016 13:31 opublikował przepis:

SAŁATKA POMARAŃCZOWA z KURCZAKIEM, FENKUŁEM i GRANATEM

Wykorzystajcie sezon na koper włoski, jesienią i zima jest on najlepszy! Pyszna, lekka sałatka z kurczakiem nutą pomarańczy i chrupiącymi nasionkami granatu. Idealna do pracy. Polecam!
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 22.11.2016 13:03 opublikował przepis:

SAŁATKA 'DARY JESIENI' z RUKOLĄ, JABŁKIEM i GRANATEM

Kto powiedział, że sałatki są najlepsze wiosną i latem? Także jesienią i zimą są pyszne i dostarczają wielu witamin.Wystarczy przygotować je z sezonowych składników.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 21.11.2016 22:20 opublikował przepis:

PIZZA "SALAMINA" z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI

Ta pyszna pizza z pewnością przpadnie Wam do gustu. Polecam szczególnie osobom, które lubią zdecydowane smaki.
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 21.11.2016 14:44 skomentował:

Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 21.11.2016 13:39 opublikował przepis:

PIZZA "PRIMAVERA" z RUKOLĄ, SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ i POMIDORKAMI

Polecam jedną z moich ulubionych ;) Spód pizzy z mozzarellą i oliwą, a reszta pysznych składników po wycięciu z pieca! Lekka i smaczna!
Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 19.11.2016 19:43 skomentował:

Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 19.11.2016 17:07 skomentował:

Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie

Użytkownik Maria da leccarsi le dita w dniu 13.11.2016 21:12 skomentował:

SURÓWKA z KISZONEJ KAPUSTY

To może cię zainteresować