Jaglana tarta z zielonymi szparagami

  • wyświetlono: 2013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Niebanalna tarta z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i odrobiną sera gruyere wprost rozpływa się w ustach

Bernadetta
  • 5 porcje
  • Łatwy

Składniki

- szparagi zielone: 1 opakowanie
- marchewka świeża (duża): 2 sztuki
- kasza jaglana: 0.5 szklanki
- Śmietana tortowa 36%: 0.5 szklanki
- czerwone pomidorki cherry: 2 sztuki
- żółte pomidorki cherry: 2 sztuki
- cebula (średnia): 0.5 sztuki
- masło lub margaryna: 2 łyżki
- jajka surowe: 3 sztuki
- cukier: 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa do smaku: 1 sztuka
- sól i pieprz (do smaku): 1 sztuka
- ser gruyere: 3 łyżki
- zioła prowansalskie: 2 łyżki
- mąka pszenna typu 550: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Jaglana tarta z zielonymi szparagami

  • końcówki szparagów z cebulą1. Marchew myjemy, gotujemy około 20 minut (aby była lekko twarda), obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw. Plasterkami marchwi wykładamy spód i boki formy do tarty wysmarowanej margaryną. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy. Odcinamy końcówki szparagów i przecinamy je na pół. Do miękkości gotujemy końcówki szparagów w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoto na łyżce margaryny. Miksujemy dokładnie z ugotowanymi końcówkami szparagów.
  • masa szparagowa2. Końcówki szparagów z przesmażoną cebulą dodajemy do zmiksowanej kaszy wraz z dwoma jajkami i ziołami prowansalskimi, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.
  • tarta przed upieczeniem3. Główki szparagów obgotowujemy 2-3 minuty w tej samej wodzie, w której gotowaliśmy końcówki, osuszamy, kładziemy na masę jaglaną. Do śmietany dodajemy pozostałe jajko, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wlewamy w przestrzenie między szparagami, przybieramy plasterkami pomidorków cherry. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni. Posypujemy serem gruyerre i zapiekamy jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadwiosnawegetariańskiekonkurs_tarty

Komentarze

Podobne przepisy

image-1dd4sh2

Dodane przez: AgaAga

Piernikowa tarta jaglana z jabłkami i bezą

Grudzień, to dla mnie niezwykły...

Jaglana tarta z truskawkami i mięta

Dodane przez: kamila19851

Waniliowa jaglana tarta z truskawkami i miętą

Tarta ostatnio "chodziła" za mną....

ZIELONA TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

ZIELONA TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

Przygotowałam dla rodziny przepyszną...

Czekoladowa tarta jaglana z kremem kokosowym i owocami

Dodane przez: AgaAga

Czekoladowa tarta jaglana z kremem kokosowym...

Pyszna, mocno czekoladowa z dużą...

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Dodane przez: Gregorhspeed

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Sezon na szparagi trwa krótko zatem...

tartazkaszyjaglanejzeszparagami

Dodane przez: kucharkawbaletkach

Tarta z kaszy jaglanej ze szparagami

Oryginalna, bardzo delikatna, smaczna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE