REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Omlet

Omlet to potrawa, którą zna chyba każdy i to na całym świecie. Jest smaczny, sycący, a w zależności od dodatków serwować można go nie tylko na śniadanie i kolację, ale również na obiad. Omlety kojarzą się z kuchnią francuską, jednak w Polsce obecne są od tak dawna, że uznawane są właściwie za narodowy przysmak. Pomagają w tym niewątpliwie lokalne dodatki.

liczba przepisów: 897
Dodane przez: Magdalena G

Kokosowy omlet cesarski z mango

Pyszne i proste śniadanie

kategoria: Placki omlet opublikowany: 30.03.2019 | wyświetlono: 142 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Pień schabowy z grzybami

Pyszne pieńki schabowe na różne okazje oraz Święta Bożego Narodzenia

kategoria: Dania główne omlet opublikowany: 31.08.2017 | wyświetlono: 1751 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: benka benka

Rolada szpinakowa z filetem drobiowym

Smakuje na ciepło i na zimno.

kategoria: Ciasta rolada biszkopty omlet jajko Przystawki opublikowany: 01.02.2015 | wyświetlono: 12055 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 1

Z czym zrobić omlet?

Omlet na słodko to popularna opcja. Pasują do niego przeróżne dżemy, czekolada, owoce i bita śmietana.

A jak zrobić omlet na słono? Nie jest to trudna sztuka. W klasycznej wersji przygotowuje się go z jajek roztrzepanych z dodatkiem mleka oraz soli. Omlet na słono przepis kanoniczny opiera na proporcjach: 1 łyżka płynu na 1 jajko. Dodatki są kwestią gustu i fantazji. Przede wszystkim pasują tu wędliny, sery i warzywa.

Omlet z serem i szynką wzbogacić warto świeżo posiekanymi ziołami, które ożywią smak dania. Tę wersję przygotowuje się niewiele dłużej niż tradycyjną jajecznicę, a stanowi ona smaczną odmianę w codziennym menu. Omlet z kurczakiem podać można nawet na obiad, jeśli przygotujemy do niego sałatę z właściwymi dodatkami lub mięsny akcent. Delikatny omlet z kiełbasą, serem i pomidorami to świetny plan na ciepłą kolację.

Przepis na omlet na słono osoby niejedzące mięsa często wzbogacają o zioła, szpinak, pomidory i różnego rodzaju sery, nawet lokalne jak oscypek i bryndza. Takie danie to proteiny w czystej postaci (jajko to wzorcowe źródło białka!). Omlet na ostro, w którym smak uzyskuje się odpowiednimi przyprawami, dodatkowo wspomoże metabolizm. Jeśli decydujemy się na dodatek warzyw, wybierajmy te z mniejszą ilością wody. Nadmiar płynu może sprawić, że ciasto na omlet na słono będzie zbyt rzadkie, co utrudni jego przerzucenie w trakcie smażenia.

Triki na puszysty omlet

Dobry omlet na śniadanie, jak wspomnieliśmy już wcześniej, powinien być przygotowany wyłącznie z jajek, mleka, soli i ewentualnie dodatkowych przypraw. Niektórzy, chcąc uzyskać większą puszystość, dodają do ciasta mąkę oraz sodę oczyszczoną, ale nie jest to sposób ani kanoniczny, ani najlepszy. Jak zatem poprawić konsystencję ciasta?

Puszysty omlet na słono najprościej jest uzyskać poprzez właściwe ubicie jajek. Należy roztrzepać je w całości, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza. Nie można jednak przedobrzyć, bo efekt będzie odwrotny od zamierzonego: jajka za długo ubijane stają się wodniste. Omlety najlepiej smaży się na dużych i niezbyt głębokich patelniach. Po wylaniu masy na rozgrzaną powierzchnię, nie powinno się jej już mieszać. Ten pomysł na omlet zakłada, że jajka swobodnie zetną się; będą mocniej ścięte od dołu, ale z wierzchu niemal ugotowane.

Omlet z białek na słono to kolejny wariant tego dania. Puszystość uzyskuje się za sprawą ubicia piany. Dopiero do niej dodawana jest - bardzo delikatnie, by nie stracić objętości - mąka z mlekiem. Można także do ubitych białek dodać roztrzepane żółtka - mleko jest wówczas zbyteczne.

Istnieją jeszcze inne wersje. Omlet na słono z warzywami przygotować można również tak, że przed wlaniem masy jajecznej na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dolewa się stopione masło do jajek. Nadaje to całości bardziej aksamitną konsystencję, trzeba jednak uważać, aby nie mieszać składników zbyt gwałtownie. Można także przygotować biszkoptowy omlet: przepis na słono zakłada użycie odrobiny mąki, przez co gotowe danie przypomina puszysty placuszek.

Omlet w wersji fit

Szybki omlet na śniadanie bardzo łatwo jest przekształcić w niskokaloryczną wersję. Same jajka często obecne są w dietach redukcyjnych różnego typu oraz sposobach odżywiania sportowców. Jedynym problemem może być tłuszcz - w oryginalnej wersji masło - dodawany do smażenia. Jak sobie z tym poradzić?

Omlet na słono fit można, zamiast usmażyć, ugotować w woreczku strunowym. To bardzo łatwy, smaczny i dietetyczny sposób. Jak go zrobić? Wystarczy połączyć rozkłócone jajka z solą, pieprzem i dowolnymi dodatkami w woreczku przystosowanym do gotowania, wrzucić na wrzątek i trzymać na wolnym ogniu. Od momentu ścięcia i ukształtowania masy gotujemy jeszcze około 5 minut, by upewnić się, że jest gotowy także w środku. Zdrowy omlet na słono wykonać można również w wersji biszkoptowej, zastępując białą mąkę wariantem pełnoziarnistym.