Jogurtowy omlet z borówkami

4.31 (188 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jogurty naturalne często goszczą w mojej lodówce, patrząc na jej zawartość, narodził się pomysł na zrobienie puszystego jogurtowego omleta z owocami.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • • 160g kremowego jogurtu naturalnego
    • 2 jajka
    • 1 łyżka miodu
    • 70g mąki pszennej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • garść borówek
    • 1 łyżka masła do smażenia
Wystaw ocenę:

4.31 (188 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Omlet

Jogurtowy omlet z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt mieszamy z żółtkami i miodem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i wykładamy ciasto na rozgrzaną patelnię, następnie delikatnie wciskamy owoce. Omlet smażymy bardzo powoli z dwóch stron. Przy przewracaniu na drugą stronę uważamy (możemy pomóc sobie pokrywką lub płaskim talerzem). Dekorujemy wg uznania.

Porady

Do omleta można wykorzystać różne owoce, mogą być również mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować