Omlet z płatkami owsianymi

4.47 (168 ocen)

  • 15 min

Bardzo sycący, idealny na śniadanie. Dostarcza dużo białka i błonnika.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 jajka
    3 łyżki płatków owsianych
    trochę mleka (opcjonalnie)
    Ulubione zioła do smaku, sól, pieprz
    Dowolne dodatki ( u mnie ser, papryka, szczypiorek, ogórek)
Wystaw ocenę:

4.47 (168 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Przystawki

Omlet z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy. Dzięki temu omlet bedzie puszysty.
  • 2. W oddzielnej misce do żółtek dodajemy płatki owsiane, sól, pieprz, ulubione przyprawy ( ja dodaję paprykę ostrą i zioła prowansalskie a z soli rezygnuję). Można dodać trochę mleka. Mieszamy.
  • 3. Żółtka z dodatkami delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem. Masę wylewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min. W międzyczasie szykujemy "wypełnienie" dla omleta.
  • 4. Po 5 minutach przekręcamy omlet. Smażymy chwilę na drugiej stronie i wykładamy dodatki - ser, warzywa, mięso - co kto lubi. Składamy na pół, przykrywamy patelnię i smażymy ok. 2 minut. Smacznego :)

Porady

Niezdrową sól możemy zastąpić przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować