Omlet z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy. Dzięki temu omlet bedzie puszysty.
2.W oddzielnej misce do żółtek dodajemy płatki owsiane, sól, pieprz, ulubione przyprawy ( ja dodaję paprykę ostrą i zioła prowansalskie a z soli rezygnuję). Można dodać trochę mleka. Mieszamy.
3.Żółtka z dodatkami delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem. Masę wylewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min. W międzyczasie szykujemy "wypełnienie" dla omleta.
4.Po 5 minutach przekręcamy omlet. Smażymy chwilę na drugiej stronie i wykładamy dodatki - ser, warzywa, mięso - co kto lubi. Składamy na pół, przykrywamy patelnię i smażymy ok. 2 minut. Smacznego :)
Komentarze