Zakwas buraczany na barszcz

4.49 (193 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zakwas buraczany to nie tylko podstawa wigilijnego barszczu, jest on też bardzo zdrowy do picia, Wzmacnia krew i jak wszystkie kiszonki ma mnóstwo witamin, a szczególnie witaminy C.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg buraków- u mnie podłużne
    1,5 l wody
    6 ząbków czosnku
    1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
    1/2 dużej główki czosnku
    1 kromka chleba razowego na zakwasie
    kilka listków laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Przetwory Zakwas

Zakwas buraczany na barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować, wsypać do niej sól i odstawić do ostygnięcia. Buraki wyszorować z piachu pod bieżącą wodą. Czosnek obrać. Buraki pokroić w 1 cm plastry i umieścić w szklanym bądź glinianym naczyniu. Dodać czosnek, przyprawy i chleb, zalać przestudzoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 do 7 dni. Następnie zakwas przecedzić, przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Pić codziennie lub przygotować wigilijny barszcz. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Do przechowywania zakwasu z buraków najlepsze będą szczelnie zamykane butelki. Zakwas burczany na barszcz przyda się nie tylko do wigilijnej zupy - polecamy wypijać do w ramach zdrowego shota z warzyw. Ładnie udekorowane butelki z zakwasem mogą być doskonałym prezentem.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować