Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie

2.4 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik jest niezwykle kremowy, wilgotny. Spód wykonałam z kruchych ciasteczek, które zalegały w domu i nikt już ich nie chciał jeść. Kakaowo-czekoladowy spód idealnie komponuje się z przepysznym, delikatnym sernikiem

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24 cm

    Na spód:
    500 g kruchych ciasteczek z jednej strony oblanych polewą czekoladową
    200 g masła
    1 łyżka ciemnego kakao
    Na sernik:
    1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego
    200 g masła
    5 jaj L
    1 budyń waniliowy bez cukru
    250 g cukru
    1 łyżeczka pasty cytrynowej
    szczypta soli

    Na polewę:
    Na polewę
    70 g masła
    2 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżki mleka
    1/3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

2.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód. Ciasteczka rozdrobnić za pomocą blendera lub bardzo drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i dodać do niego kakao, a następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciasteczkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć jej spód ciasteczkową masą. Wyrównać spód ugniatając, można wstawić na chwilę do lodówki.
    Miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem do białości. Dodać pastę cytrynową oraz jajka, ponownie zmiksować, a następnie dodać budyń i stopniowo dodawać po łyżce sera nadal miksując. Ser dodawać aż do jego całkowitego wykorzystania.
    Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód. Piec 70 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku. Jeżeli góra za bardzo zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową. Sernik studzić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia- nie opadnie wtedy wcale, lub tylko minimalnie.
    Polewa. Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy całkowicie zimny już sernik. Ciasto jest gotowe kiedy polewa zastygnie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować