Sałatka jajeczna z pieczonym kurczakiem, pieczarkami i serkiem topionym

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Prosta w wykonaniu a zarazem efektowna sałatka z kilku składników. Będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 8 jaj L
    12 pomidorków koktajlowych
    300 g pieczonego mięsa z kurczaka
    300 g pieczarek
    1 średnia cebula
    200 g śmietankowego serka topionego
    1 łyżka majonezu
    olej kulinarny w spary'u lub 1 łyżka oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka jajeczna z pieczonym kurczakiem, pieczarkami i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek topiony włożyć na 15 minut do zamrażarki. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na dużych oczkach jarzynowej tarki. Do jajek zetrzeć lekko zamrożony serek, oraz dodać majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
    Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki wraz z cebulą posolić, a następnie usmażyć na patelni spryskanej olejem, do momentu aż cała woda z nich odparuje.
    Na talerzu ułożyć rant o średnicy 16 cm. Na dno wyłożyć pieczarki z cebulą i dobrze je ubić. Na pieczarki wyłożyć połowę masy jajecznej. Na jajkach ułożyć pokrojonego w kostką pieczonego kurczaka. Mięso przykryć drugą połową jajek. Wyrównać wierzch, ułożyć połówki pomidorków. Odstawić sałatkę do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem ściągnąć rant.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować