Sałatka jajeczna z pieczonym kurczakiem, pieczarkami i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek topiony włożyć na 15 minut do zamrażarki. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na dużych oczkach jarzynowej tarki. Do jajek zetrzeć lekko zamrożony serek, oraz dodać majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki wraz z cebulą posolić, a następnie usmażyć na patelni spryskanej olejem, do momentu aż cała woda z nich odparuje.
Na talerzu ułożyć rant o średnicy 16 cm. Na dno wyłożyć pieczarki z cebulą i dobrze je ubić. Na pieczarki wyłożyć połowę masy jajecznej. Na jajkach ułożyć pokrojonego w kostką pieczonego kurczaka. Mięso przykryć drugą połową jajek. Wyrównać wierzch, ułożyć połówki pomidorków. Odstawić sałatkę do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem ściągnąć rant.
Smacznego!
Komentarze