Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza

  • wyświetlono: 439113 |
  • dodany do książki kucharskiej: 29 |
  • polecenia: 0

Przepis na zakwas, który dostałam od mamy. Moją mamę nauczył robić zakwas mój dziadek, który był wyśmienitym piekarzem :)

małgorzata kwiatkowska

Składniki

Składniki:
1 l przegotowanej i ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane)
2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) !

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza

  • 1. Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką).
    Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.
  • 2. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu?
  • 3. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.
  • zakwas na żurek4. Taki zaczyn może nam starczyć na kilka miesięcy :) U mnie w lodówce zawsze są resztki zakwasu i tylko czekają na ponowne użycie :)

Porady

Domowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodą
i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego.

Jakiej mąki użyć ?
Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :)

Inne dodatki:
- piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji
- zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych
- czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu bez jego aromatu)

Przechowywanie zakwasu:
Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Musi zacząć pachnieć kwasem.
Ale może nam, też spleśnieć, więc zamieszajmy go od czasu do czasu i wąchajmy go :) Żeby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Taki zaczyn może nam starczyć na kilka miesięcy :) U mnie w lodówce zawsze są resztki zakwasu i tylko czekają na ponowne użycie :)

zakwas ten można zastosować do czerwonego barszczu :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylabarszcz białyWielkanocżurekBożeNarodzeniezakwas na barszczZakwas na żurekdomowy zakwas
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy zakwas na barszcz

Dodane przez: MagdalenaS

Domowy zakwas na barszcz

Domowy zakwas na prawdziwy, świąteczny...

Jak zrobić zakwas na żurek?

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Zakwas na żurek

Samodzielne przygotowanie zakwasu...

zakwas z buraków

Dodane przez: Maggi79

ZAKWAS Z BURAKÓW domowy

Domowy ZAKWAS z buraków- to napój...

Zakwas do żurku

Dodane przez: luna19

Zakwas do żurku

zakwas żytni

image-19yxhfs

Dodane przez: wiesiołek

Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara...

Prawdziwa konfitura wg dawnej receptury,...

Zakwas buraczany na barszcz

Dodane przez: Joanna Kryla

Zakwas buraczany na barszcz

Zakwas buraczany to nie tylko podstawa...