Zakwas na barszcz czerwony

4.75 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nie zawiera konserwantów, jest bardzo zdrowy, nie tylko na święta do barszczu wigilijnego z uszkami. Robię go również w trakcie roku i popijam dla zdrowotności.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg buraczków czerwonych
    5 szkl. przegotowanej letniej wody
    1 łyżeczka soli
    5 ząbków czosnku
    ziele angielskie
    liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Buraczki Zakwas

Zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas na barszcz. 1. Buraki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, wkładać do słoika, przekładając czosnkiem, zielem angielskimi listkami laurowymi, całość zalać przegotowaną i wystudzoną wodą wymieszaną z solą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy w kuchni na blacie w ciepłym miejscu, aby zakwas pracował, po 5-6 dniach zakwas zlać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 tyg. A buraki można wykorzystać do surówki.
    Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy do picia, robię go normalnie w trakcie roku.
    Aby przyspieszyć cały proces można wrzucić do słoika kawałek chleba razowego lub wlać trochę soku z ogórków kiszonych, a słoik najlepiej przykryć gazą i zawiązać gumką.

Porady

Jeśli ktoś lubi można dodać kminek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować