Ciasteczka budyniowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, kruche i mocno waniliowe ciasteczka do przygotowania naprawdę w kilka chwil. Do tego banalnie łatwe i nie za słodkie. Idealnie się przechowują w metalowej puszce, więc można upiec je na zapas i wyciągnąć w chwili gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub odwiedzi nas niespodziewany gość.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g prawdziwego masła
    6 łyżek cukru pudru
    2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)
    300 mąki pszennej
    2 jajka L
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, oraz proszek budyniowy wszystko wymieszać. Następnie dodać do miski z mąką zimne masło oraz jajka. Wszystko posiekać nożem lub "siekaczką" do kruchego ciasta. Ciasto szybko zagnieść do połączenia się składników, zrobić z niego kulkę i owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zrobić wałeczek i ciąć ciasto jak na kopytka. Dłońmi formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Na ciasteczkach przed pieczeniem odbić widelec. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 12 minut. Studzić na kratce z piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować