Buraczany zakwas

  • wyświetlono: 1091 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Barszczyk na swoim zakwasie najlepszy!

anka1988

Składniki

4 buraki czerwone
3-4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu całego
1l przegotowanej ciepłej wody
łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczany zakwas

  • buraki i czosnek1. Buraczki czerwone i czosnek obrać. Buraczki pokroić w plasterki, zaś czosnek zgnieść za pomocą noża.
  • Buraki zalane wodą2. Buraczki wraz z czosnkiem i przyprawami wrzucić do słoika (ziela angielskie, liście laurowe, pieprz). Wodę wymieszać ze solą, zalać buraczki. Słoik zawiązać gazą i pozostawić na ok tydzień w ciepłym miejscu.
  • 3. Po upływie ok tygodnia, gdy zakwas będzie ukiszony, przelać go przez gazę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaburakiWigiliaburaczkiboże narodzeniebarszczzakwasbarszcz czerwonyzakwas na barszczburaki czerwonezakwas buraczanyzakwas z buraków

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz czerwony bez zakwasu

Dodane przez: trzpiotkawkuchni

Barszcz Czerwony bez zakwasu

By podać na wigilii (i nie tylko)...

Żurek na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Żurek na zakwasie

Żurek na naturalnym zakwasie jest...

Żurek z ziemniakami na zakwasie

Dodane przez: anemon

Żurek z ziemniakami na zakwasie

Jest to bardzo smaczna, zdrowa...

domowy zakwas

Dodane przez: Nina80

domowy zakwas na żurek

domowy zakwas na żurek, przygotowuje...

Zakwas na barszcz

Dodane przez: Kloruś

Zakwas na barszcz

Nic nie smakuje tak na wigilijnym...

Zakwas na żur

Dodane przez: Jola1977-1977

Zakwas na żur

Zrobienie zakwasu na żur, to tylko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE