Zakwas kwas buraczany na wigilijny barszcz

4.5 (158 ocen)

  • 5 min

Robienie zakwasu buraczanego to powracająca do naszego domu tradycja. Barszcz jest niesamowity.

  • 5 min

Składniki:

  • 700 g buraków podłużnych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 ząbek czosnku
    kawałek chrzanu
    5 ziarenek ziela ang.
    2 liście laur.
    1 1/2 kromki razowca
    1,7 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Zakwas

Zakwas kwas buraczany na wigilijny barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wodę z solą i z cukrem, studzimy.
    Buraki obieramy i myjemy, tak jak czosnek i chrzan.
    Dodajemy ziele i pokrojony na pół chleb.
    Zalewamy wodą, przykrywamy pieluchą tetrową, gazą lub lnianą ściereczką.
    Odstawiamy na minimum tydzień.
    Po tygodniu ewentualną pianę zbieramy i wyrzucamy, a kwas filtrujemy przez gazę lub pieluszkę i zalewamy do pojemników.
    Buraki ponownie przykrywamy przegotowaną chłodną wodą.

Porady

Dzięki temu uzyskamy „drugi kwas” kwas ten używamy razem z pierwszym kwasem, dzięki takiej mieszaninie barszcz będzie bogatszy. Proporcja szklanka do szklanki będzie odpowiednia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować