Wigilijna zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszna, aromatyczna i kremowa zupa idealna na wigilię

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże marchewki
    1/4 selera
    1 duża pietruszka
    kawałek pora
    10g suszonych grzybów
    200g pieczarek
    cebula
    serek topiony śmietankowy lub ementaler
    kilka kulek ziela angielskiego
    pieprz,sól do smaku
    2 kostki rosołowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa Zupa pieczarkowa

Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy szklanką przegotowanej ,letniej wody i moczymy przez noc .
  • Przygotowanie wywaru. 2. Warzywa zalewamy wodą około 1-1,5 litra.Wrzucamy ziele angielskie i cebulę opaloną wcześniej nad ogniem dla lepszego aromatu.Gotujemy wywar od zagotowania na wolnym ogniu około 30 min.Po tym czasie dodajemy 2 kostki rosołowe warzywne i grzyby razem z wodą po namoczeniu.
  • pieczarki 3. Pieczarki kroimy na ćwiartki.Przesmażamy na jednej łyżce masła i dodajemy do wywaru. Gotujemy całość jeszcze przez 15 min.
  • blendujemy 4. Po 15 minutach odcedzamy wywar. Blendujemy 1 marchewkę z selerem , połową pieczarek,serkiem topionym i szklanką wywaru.Do zupy przekładamy grzybki z pieczarkami i pozostałą marchewką . Dolewamy zblendowane warzywa.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem.podgotować jeszcze 2-3 minuty.
  • Podanie 5. Zupę podaję z makaronem wstążka i dekoruję grzybami i natką pietruszki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Pieczarki Serek topiony Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować