Przepyszna, aromatyczna i kremowa zupa idealna na wigilię
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże marchewki
1/4 selera
1 duża pietruszka
kawałek pora
10g suszonych grzybów
200g pieczarek
cebula
serek topiony śmietankowy lub ementaler
kilka kulek ziela angielskiego
pieprz,sól do smaku
2 kostki rosołowe
Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy szklanką przegotowanej ,letniej wody i moczymy przez noc .
2.Warzywa zalewamy wodą około 1-1,5 litra.Wrzucamy ziele angielskie i cebulę opaloną wcześniej nad ogniem dla lepszego aromatu.Gotujemy wywar od zagotowania na wolnym ogniu około 30 min.Po tym czasie dodajemy 2 kostki rosołowe warzywne i grzyby razem z wodą po namoczeniu.
3.Pieczarki kroimy na ćwiartki.Przesmażamy na jednej łyżce masła i dodajemy do wywaru. Gotujemy całość jeszcze przez 15 min.
4.Po 15 minutach odcedzamy wywar. Blendujemy 1 marchewkę z selerem , połową pieczarek,serkiem topionym i szklanką wywaru.Do zupy przekładamy grzybki z pieczarkami i pozostałą marchewką . Dolewamy zblendowane warzywa.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem.podgotować jeszcze 2-3 minuty.
5.Zupę podaję z makaronem wstążka i dekoruję grzybami i natką pietruszki.
Smacznego
Komentarze