jola4311

jolantagłówka

Chorzów

O mnie:

Mam na imię Jola. Lubię gotować dla mojej rodziny i bliskich. Poza tym relaksuję się przy pracach w ogrodzie i robótkach ręcznych, ale moim największym królestwem jest kuchnia.

Obserwujących: 4

 
Wiadomość
Użytkownik jolantagłówka w dniu 17.03.2015 17:07 skomentował:

Domowy schab wędzony

Użytkownik jolantagłówka w dniu 06.10.2014 11:53 skomentował:

Szynka w miodowej glazurze

Użytkownik jolantagłówka w dniu 21.09.2014 13:23 opublikował przepis:

Miodowe pierniczki

Przepis na nie, przekazała mi dawno temu moja babcia.Piekę ja na każde święta, odpowiednio wcześniej, by zdążyły skruszeć i były jeszcze pyszniejsze. Dekorowanie upieczonych jużpierniczków możemy zlecić dzieciom - to wspaniała zabawa!
Użytkownik jolantagłówka w dniu 16.09.2014 14:01 skomentował:

Korzenne śledzie z bakaliami i rumem

Użytkownik jolantagłówka w dniu 16.09.2014 13:59 skomentował:

Siemieniotka (śląska zupa wigilijna)

Użytkownik jolantagłówka w dniu 16.09.2014 12:54 opublikował przepis:

Siemieniotka (śląska zupa wigilijna)

Przygotowywały ją moja mama i babcia. Na Śląsku przygotowuje się ją od lat - ile rodzin, tyle wersji tej zupy, u nas jadło ją się tak. Można ją przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a przed wieczerzą podgrzać.Doskonała także na zimno posypana cynamonem i płatkami migdałów.

Użytkownik jolantagłówka w dniu 12.09.2014 17:48 opublikował przepis:

Korzenne śledzie z bakaliami i rumem

Trud włożony w ich przygotowanie jest wart efektu końcowego. W podobny sposób śledzie przygotowywała moja mama. Ja jednak dodałam do nich trochę suszonych owoców i innych przypraw - tym sposobem odkryłam je na nowo. Nie może ich zabraknąć w czasie Bożego Narodzenia i w karnawale.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 12.09.2014 16:54 opublikował przepis:

Piernik tradycyjny z kremem cytrynowym

Ten piernik jest doskonałym dowodem na to, że połączenie tradycji i nowoczesności w kuchni się sprawdza. Postanowiłam urozmaicić przepis mojej Mamy na tradycyjny piernik dodatkiem lekkiego, rozpływającego się w ustach kremu cytrynowego. Obowiązkowa pozycja na świątecznym stole i nie tylko.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 18.08.2014 12:41 opublikował przepis:

Sałatka tropikalna w melonie

W upalne dni z powodzeniem zastąpi lody lub ciasto, zaś na rodzinnych uroczystościach i imprezach za znajomymi (np. w czasie karnawału) zrobi wrażenie na gościach. Sałatka doskonała, pełna witamin.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 11.08.2014 17:35 skomentował:

Torcik kurkowy

Użytkownik jolantagłówka w dniu 11.08.2014 17:32 skomentował:

Bitki wieprzowe w kurkach

Użytkownik jolantagłówka w dniu 09.08.2014 15:47 opublikował przepis:

Bitki wieprzowe w kurkach

Kruche, soczyste mięso skąpane w aromatycznym sosie kurkowym - idealne pieczyste na obiad! Podane z ziemniaczkami z wody i sałatką stanowią obiad doskonały!
Użytkownik jolantagłówka w dniu 04.08.2014 13:43 opublikował przepis:

Babeczki budyniowe z wiśniami

Lekki deser bez pieczenia. Delikatna warstwa budyniowa + kwaskowate wiśnie to połączenie idealne, które posmakuje każdemu.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 29.07.2014 17:51 opublikował przepis:

Drobiowe paluszki w kokosie

Soczysty kurczak w chrupiącej, kokosowej panierce - wspaniały jako danie obiadowe podany z ziemniaczkami z koperkiem i sałatą lub jako przekąska, na zimno.Taki sposób na drób spodoba się zwłaszcza niejadkom.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 28.07.2014 11:21 opublikował przepis:

Galaretkowa kopuła

W upalne dni z powodzeniem zastąpi tradycyjne wypieki. Pyszny i lekki galaretkowy deser z owocami i biszkoptami w środku.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 22.07.2014 15:49 skomentował:

Domowy schab wędzony

Użytkownik jolantagłówka w dniu 21.07.2014 11:43 skomentował:

Domowy schab wędzony

Użytkownik jolantagłówka w dniu 17.07.2014 12:15 opublikował przepis:

Rolada indycza z ziołowym masełkiem

Kawał soczystego mięsa pachnącego ziołami i wiejskim masełkiem, czyli moja propozycja niedzielnego obiadu. Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody i sezonowymi warzywami.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 14.07.2014 14:36 skomentował:

Grillowany kalafior

Użytkownik jolantagłówka w dniu 14.07.2014 14:30 opublikował przepis:

Zapiekane ziemniaczki z oscypkiem i tymiankiem

Wspaniała zapiekanka, która w towarzystwie zielonej sałaty z pomidorami wystarczy za cały obiad. Chociaż to dość kaloryczna potrawa, to naprawdę warto się na nią skusić, jej smak jest tego warty.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 11.07.2014 16:44 skomentował:

Lody Rafaello

Użytkownik jolantagłówka w dniu 08.07.2014 15:34 skomentował:

Ciasto wiśniowe pod kruszonką

Użytkownik jolantagłówka w dniu 08.07.2014 15:33 skomentował:

Grillowany kalafior

Użytkownik jolantagłówka w dniu 08.07.2014 13:12 opublikował przepis:

Grillowany kalafior

Moja alternatywa dla kalafiora z masełkiem i bułką tartą - jest znacznie mniej kaloryczny, a równie smaczny. Polecam!
Użytkownik jolantagłówka w dniu 07.07.2014 22:42 skomentował:

Domowa kiełbasa wędzona

Użytkownik jolantagłówka w dniu 07.07.2014 22:37 skomentował:

Domowa kiełbasa wędzona

Użytkownik jolantagłówka w dniu 07.07.2014 22:36 skomentował:

Domowa kiełbasa wędzona

Użytkownik jolantagłówka w dniu 07.07.2014 22:17 opublikował przepis:

Domowa kiełbasa wędzona

Pierwszy raz domową kiełbasę zrobiłam 4 lata temu. Od tej pory, na święta przygotowujemy ją, by cieszyć się jej niezwykłym smakiem. Cała rodzina ją sobie chwali i jest nieporównywalnie lepsza od tej sklepowej. Przed przystąpieniem do pracy, należy zaopatrzyć się w specjalną końcówkę napełniającą.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 07.07.2014 14:45 skomentował:

Biszkopt stracciatella z masą truskawkową i kremem kokosowym

Użytkownik jolantagłówka w dniu 07.07.2014 14:31 opublikował przepis:

Ciasto wiśniowe pod kruszonką

Rozpływa się w ustach, a dzięki wiśniom jest odpowiednio wilgotne. Pyszności!
Użytkownik jolantagłówka w dniu 07.07.2014 14:10 skomentował:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Użytkownik jolantagłówka w dniu 04.07.2014 14:43 opublikował przepis:

Jałowcowy karczek z domowej wędzarni

Kawał aromatycznego, dobrze uwędzonego mięsa. Taki wędzony karczek to nasza rodzinna specjalność, a swój smak zawdzięcza głównie marynacie z dodatkiem aromatycznego jałowca i rozmarynu. Polecam serdecznie, nie tylko w okresie świąt.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 04.07.2014 14:41 skomentował:

Roladki z kurkami

Użytkownik jolantagłówka w dniu 04.07.2014 14:35 skomentował:

Tort piłka

Użytkownik jolantagłówka w dniu 04.07.2014 14:28 skomentował:

clafoutis

Użytkownik jolantagłówka w dniu 04.07.2014 14:27 skomentował:

Domowy schab wędzony

Użytkownik jolantagłówka w dniu 04.07.2014 13:52 skomentował:

Domowy schab wędzony

Użytkownik jolantagłówka w dniu 04.07.2014 13:45 opublikował przepis:

Domowy schab wędzony

Od lat wspólnie z mężem przygotowujemy domowe wędliny i mięsiwa, zwłaszcza w okresie świąt, czy rodzinnych uroczystości. Trud włożony w ich przygotowanie naprawdę się opłaci, zrozumiecie to już po pierwszym kęsie tego schabu. Delicje!
Użytkownik jolantagłówka w dniu 03.07.2014 18:18 opublikował przepis:

Kompot porzeczkowy z miętą

Jeszcze do niedawna moja rodzina nie przepadała za kompotem z czerwonych porzeczek. Kiedy zmieniłam rodzinną recepturę i dodałam liście świeżej mięty - wtedy zyskał na smaku, a moja rodzina nie wyobraża sobie bez niego obiadu w sezonie letnim. Najlepszy mocno schłodzony.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 02.07.2014 22:31 skomentował:

Mini Hamburgery

Użytkownik jolantagłówka w dniu 02.07.2014 22:25 skomentował:

Roladki z kurkami w śmietankowym sosie

Użytkownik jolantagłówka w dniu 30.06.2014 14:37 skomentował:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Użytkownik jolantagłówka w dniu 30.06.2014 14:21 opublikował przepis:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Wspaniałe. Lekko wilgotne dzięki truskawkom, odpowiednio miękkie i puszyste, a z wierzchu kruche dzięki chrupiącej kruszonce. Koniecznie musicie upiec je w sezonie truskawkowym.
Użytkownik jolantagłówka w dniu 25.06.2014 16:09 skomentował:

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

Użytkownik jolantagłówka w dniu 25.06.2014 16:04 skomentował:

Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką

Użytkownik jolantagłówka w dniu 24.06.2014 17:32 skomentował:

Kanapki z grillowanym kurczkiem

Użytkownik jolantagłówka w dniu 24.06.2014 17:28 skomentował:

Najeżona jagodami

Użytkownik jolantagłówka w dniu 21.06.2014 14:28 skomentował:

Calzone a'la gyros

To może cię zainteresować