Siemieniotka (śląska zupa wigilijna)

4.42 (156 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Przygotowywały ją moja mama i babcia. Na Śląsku przygotowuje się ją od lat - ile rodzin, tyle wersji tej zupy, u nas jadło ją się tak. Można ją przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a przed wieczerzą podgrzać.Doskonała także na zimno posypana cynamonem i płatkami migdałów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 0,5 kg konopi,
    - ok. 4 l wody,
    - 1 l mleka,
    - szklanka kaszy manny,
    - ¾ szklanki cukru,
    - opakowanie cukru waniliowego,
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.42 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Siemieniotka (śląska zupa wigilijna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Konopie zalewamy wodą (tak by woda je przykryła), gotujemy do momentu aż ziarenka popękają.
    Ugotowane konopie ugniatamy tłuczkiem, powstały wywar przelewamy przez sito do osobnego garnka, zachowujemy.
    Konopie zalewamy kolejną porcja wody i ponownie zagotowujemy, ugniatamy i znów zlewamy wywar do garnka.
    Czynność powtarzamy ok. 4-5 razy, aż konopie całkowicie się wygotują.
  • 2. Do wywaru z konopi dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i kaszę
    manną. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy mleko, mieszamy by kasza manna się nie przypaliła.

    Zupę często podaję na zimno posypaną cynamonem lub zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Porady

1) Konopie do zupy kupuję w sklepie ze zdrową żywnością albo na targu, na stoisku z ziarnami i pestkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Migdały Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować