Wigilijna zupa grzybowa

3.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczna, pyszna zupa krem, której nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •45g suszonych grzybów
    •2l wody
    •mała pietruszka
    •mała marchewka
    •mała cebula
    •biała część selera
    •biała część małego pora
    •2 liście laurowe
    •4 ziela angielskie
    •sól
    •pieprz
    •1 łyżka masła klarowanego

    DODATKOWO:
    •1 łyżka mąki+zimna woda
    •200 ml śmietanki kremówki 30%
    •makaron typu łazanki
    •natka pietruszki
    a
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać 2l zimnej wody i moczyć całą noc. Warzywa umyć, obrać i pokroić na małe części. Następnego dnia ugotować grzyby w wodzie, w której się moczyły dodając pozostałe składniki. Gotować ok. 1,5godz. do miękkości warzyw. Gotową zupę zblendować, dodać mąkę połączoną z wodą, doprowadzić do wrzenia. Wlać śmietankę i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem typu łazanki oraz natką pietruszki.
    Smacznego 😋

Porady

Filmik krok po kroku znajdziesz na moim Instagramie, Facebook oraz na kanale YouTube. Poniżej linki. https://youtu.be/q2hQhJNa5a8 /smacznie_na_talerzu/p/CXNqu6qvXCB/?utm_medium=copy_link /101366618330664/posts/449086466892009/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Makaron Borowiki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować