PAWIE OCZKO

4.51 (150 ocen)

  • 60 min

Ciasto smaczne i wbrew pozorom nie jest przesłodzone ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 5 jajek
    - 1/2 szkl. cukru
    - 1 szkl. mąki krupczatki
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka pr. do pieczenia


    Składniki na krem:

    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 2 cukry waniliowe
    - 1/2 litra śmietanki kremówki 36%
    - 450g sera do sernika najlepiej wieluńskiego
    - 6 łyżeczek żelatyny


    Dodatkowe składniki:

    - 2 opakowania delicji
    - słoik dżemu o tym samym smaku co delicje
    - 1/2 szkl, zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczki
    - kieliszek alkoholu


    Składniki na polewę:

    - 1 mleczna czekolada
    - mała śmietana kremówka 30% *( 200ml)
    - 2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pawie oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i zmniejszając obroty wlać żółtka.Kakao,proszek i mąkę połączyć i delikatnie dosypując połączyć z pianą ,najlepiej łyżką. Piec około 30min. w temp,. 180st.C. (do suchego patyczka)
  • 2. Krem:
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody.Ser zmiksować z cukrem.Śmietanę ubić i dodawać do sera,na koniec dodać zimną żelatynę.
  • Sposób wykonania 3. Biszkopt namoczyć kawą wymieszaną z alkoholem i posmarować dżemem.Wykładamy na ciasto połowę masy i układamy na niej delicje w dół galaretką Na to wykładamy resztę masy.
  • 4. Polewa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.Czekoladę i śmietanę wkładamy do garnka i rozpuszczamy mieszając, aż się ładnie połączą.Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Gdy czekolada zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i wkładamy je do lodówki.

Porady

Ciasto powinno przeleżeć przynajmniej kilka godzin w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować