Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

4.45 (177 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa pieczarkowa, ze startą świeżą jarzynką co dodaje wspaniałego aromatu.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 skrzydełek z kurczaka
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebulka
    500 g pieczarek
    1-2 serki topione grzybowe bądź śmietankowe
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki masła
    łyżeczka soli, bazylii oraz pieprz wg uznania
    1,5 litra wody
Wystaw ocenę:

4.45 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy dokładnie mięso a następnie przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 L wody. Mięso gotujemy ok. 15 minut zbieramy powstałe burzyny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 10 minut. W tym czasie ścieramy na tarce marchewkę, selera oraz pietruszkę. Wyjmujemy skrzydełka i dodajemy starte warzywa. Gotujemy kolejne 10-15 minut.
  • 2. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na maśle następnie dodajemy umyte, pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Dodajemy wszystko do gotującego się wywaru. Dorzucamy serki topione a następnie przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut. Następnie do szklanki dodajemy śmietanę odrobinę gorącej zupy i wszystko przelewamy do wywaru. Zupę polecam podawać z makaronem kolanka bo super wpływa do ich wnętrza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować