Wigilijna zupa grzybowa to jedno z obowiązkowych dań na wieczerzę wigilijna. 24 grudnia w ramach pierwszego ciepłego dania pojawia się aromatyczna, wyrazista i sycąca wigilijna zupa grzybowa - podana z makaronem, choć w niektórych regionach także z ziemniakami lub grzankami.
4.38 (231 ocen)
Porady
Podany czas jest- bez namaczania grzybów. Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Pozostałe grzyby po ugotowaniu, możemy wykorzystać do farszu : uszek, pierogów i kapusty z grochem- wszystkie to potrawy wigilijne. Przed podaniem, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie - wigilijna zupa grzybowa będzie pyszna i praktyczna do podania. Zupę możemy ugotować dzień wcześniej, jest jeszcze lepsza. To dla mnie doskonały wybór - wigilijna zupa grzybowa jest aromatyczna, smaczna, syta.
Jak serwować zupę grzybową? Na kolację wigilijną i bożonarodzeniowy obiad warto przygotować odświętną wazę. Z niej - każdy gość przy stole - może samodzielnie nalewać porcję zupy lub może serwować ją gospodarz uroczystości.
Komentarze