Wigilijna zupa grzybowa

  • wyświetlono: 73215 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Wigilijna zupa grzybowa to jedno z obowiązkowych dań na wieczerzę wigilijna. 24 grudnia w ramach pierwszego ciepłego dania pojawia się aromatyczna, wyrazista i sycąca wigilijna zupa grzybowa - podana z makaronem, choć w niektórych regionach także z ziemniakami lub grzankami.

  • 45min

Składniki

100 g suszonych grzybów
130 g obranej marchewki
65 g obranej pietruszki- korzenia
60 g obranego selera- korzenia
60 g obranej cebuli
3 średnie ząbki czosnku
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz czarny, domowa wegeta- do smaku
zielona pietruszka
2 łyżki masła klarowanego

Zaprawka:
2 czubate łyżki maki pszennej
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%

dowolny makaron: łazanki, nitki, świderki

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijna zupa grzybowa

  • suszone grzyby zalane wodą1. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą, zostawiamy na kilka godz.
  • odcedzanie grzybów2. Następnie w tej samej wodzie grzyby gotujemy do miękkości.
    Odszumowujemy od razu, po zagotowaniu.
    Odcedzamy je.
    Zostawiamy, ok. 2 łyżek. Resztę wykorzystujemy do dań wigilijnych.
  • obrane warzywa3. Wszystkie warzywa obieramy.
  • warzywa w wywarze grzybowym4. Jarzyny kroimy w większe słupki. Wrzucamy do wywaru z grzybów. Dolewamy wody.
  • zaprawka do zupy5. Wykonujemy zaprawkę. Mieszamy dokładnie śmietanę z mąkę. Dolewamy gorącego wywaru. Mieszamy.
  • zupa grzybowa- doprawiona6. Gotujemy zupę, dodajemy przyprawy- do smaku.
    Pozostawione, 2 łyżki grzybów- drobno kroimy, przesmażamy na maśle, razem z posiekaną cebulką.
    Wciskamy czosnek.
    Wlewamy zaprawkę. Dodajemy przesmażone grzyby. Lekko zagotowujemy.
    Przed podaniem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  • wigilijna zupa grzybowa7. Aby podkreślić świąteczny charakter, wigilijna zupa grzybowa podawana jest w wazie, najlepiej smakuje na gorąco z dowolnym makaronem.
  • wigilijna zupa grzybowa według Bożenki8. Smacznego :) Wigilijna zupa grzybowa na pewno zrobi wrażenie na całej rodzinie!

Porady

Podany czas jest- bez namaczania grzybów.
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej na noc.
Pozostałe grzyby po ugotowaniu, możemy wykorzystać do farszu : uszek, pierogów i kapusty z grochem- wszystkie to potrawy wigilijne.
Przed podaniem, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie - wigilijna zupa grzybowa będzie pyszna i praktyczna do podania.
Zupę możemy ugotować dzień wcześniej, jest jeszcze lepsza.
To dla mnie doskonały wybór - wigilijna zupa grzybowa jest aromatyczna, smaczna, syta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakizimaczosnekWigiliadania świąteczneboże narodzeniekuchnia polskagrzyby suszonezielona pietruszkamój przepiskolacja wigilijnatanie i łatwe daniezupa grzybowa wigilijnapostna zupa z grzybamijarzyny w zupieulubione smaki z dzieciństwaaromatyczna zupa grzybowawigilijna zupa grzybowagrudzień

Komentarze

Podobne przepisy

wigilijna grzybowa

Dodane przez: majka190382

WIGILIJNA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI

Tradycyjna zupka z suszonych grzybów...

Zupa grzybowa

Dodane przez: dusiowa

Tradycyjna zupa grzybowa

Najlepsza jesienna zupa

grzybowa

Dodane przez: Jolanta KG

Zupa grzybowa

W sezonie grzybowym moja ulubiona...

Zupa grzybowa z ziemniakami

Dodane przez: Futka

Zupa grzybowa z ziemniakami

Propozycja na aromatyczną, smakowitą...

Zupa grzybowa

Dodane przez: Martyna1991

Zupa grzybowa

Tradycyjna grzybowa na wywarze...

Zupa grzybowa

Dodane przez: Lidka Bawolska

Zupa grzybowa

Bardzo lubimy zbierać grzyby, dlatego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.