REKLAMA

Wigilijna zupa grzybowa

wyświetlono: 101327 | dodany do książki kucharskiej: 18 | polecenia: 0

Wigilijna zupa grzybowa to jedno z obowiązkowych dań na wieczerzę wigilijna. 24 grudnia w ramach pierwszego ciepłego dania pojawia się aromatyczna, wyrazista i sycąca wigilijna zupa grzybowa - podana z makaronem, choć w niektórych regionach także z ziemniakami lub grzankami.

opublikowany: 04.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • 45 min

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
    130 g obranej marchewki
    65 g obranej pietruszki- korzenia
    60 g obranego selera- korzenia
    60 g obranej cebuli
    3 średnie ząbki czosnku
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    sól, pieprz czarny, domowa wegeta- do smaku
    zielona pietruszka
    2 łyżki masła klarowanego

    Zaprawka:
    2 czubate łyżki maki pszennej
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%

    dowolny makaron: łazanki, nitki, świderki
Ocena:

(średnia 4.5 z 194 głosów)

Sposób przygotowania:

  • suszone grzyby zalane wodą 1. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą, zostawiamy na kilka godz.
  • odcedzanie grzybów 2. Następnie w tej samej wodzie grzyby gotujemy do miękkości.
    Odszumowujemy od razu, po zagotowaniu.
    Odcedzamy je.
    Zostawiamy, ok. 2 łyżek. Resztę wykorzystujemy do dań wigilijnych.
  • obrane warzywa 3. Wszystkie warzywa obieramy.
  • warzywa w wywarze grzybowym 4. Jarzyny kroimy w większe słupki. Wrzucamy do wywaru z grzybów. Dolewamy wody.
  • zaprawka do zupy 5. Wykonujemy zaprawkę. Mieszamy dokładnie śmietanę z mąkę. Dolewamy gorącego wywaru. Mieszamy.
  • zupa grzybowa- doprawiona 6. Gotujemy zupę, dodajemy przyprawy- do smaku.
    Pozostawione, 2 łyżki grzybów- drobno kroimy, przesmażamy na maśle, razem z posiekaną cebulką.
    Wciskamy czosnek.
    Wlewamy zaprawkę. Dodajemy przesmażone grzyby. Lekko zagotowujemy.
    Przed podaniem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  • wigilijna zupa grzybowa 7. Aby podkreślić świąteczny charakter, wigilijna zupa grzybowa podawana jest w wazie, najlepiej smakuje na gorąco z dowolnym makaronem.
  • wigilijna zupa grzybowa według Bożenki 8. Smacznego :) Wigilijna zupa grzybowa na pewno zrobi wrażenie na całej rodzinie!

Notka redakcyjna

Porady

Podany czas jest- bez namaczania grzybów. Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Pozostałe grzyby po ugotowaniu, możemy wykorzystać do farszu : uszek, pierogów i kapusty z grochem- wszystkie to potrawy wigilijne. Przed podaniem, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie - wigilijna zupa grzybowa będzie pyszna i praktyczna do podania. Zupę możemy ugotować dzień wcześniej, jest jeszcze lepsza. To dla mnie doskonały wybór - wigilijna zupa grzybowa jest aromatyczna, smaczna, syta.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

Wigilijna zupa grzybowa

Tradycyjna potrawa wigilijna w domu rodzinnym mojego męża. Teraz także w moim. Bardzo aromatyczna i przepyszna :)

kategoria: Zupy opublikowany: 10.11.2013 | wyświetlono: 4656 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: anette08 16114739_829220837220082_9133575210535347110_n

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

TRADYCYJNA, AROMATYCZNA ZUPA

kategoria: Zupy zupa grzybowa opublikowany: 26.11.2018 | wyświetlono: 500 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: eluchap eluchap

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa- Postna zupa grzybowa której nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole

kategoria: Zupy opublikowany: 11.09.2012 | wyświetlono: 5144 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE