REKLAMA

Wigilijna zupa grzybowa

wyświetlono: 133377 | dodany do książki kucharskiej: 18 | polecenia: 0

Wigilijna zupa grzybowa to jedno z obowiązkowych dań na wieczerzę wigilijna. 24 grudnia w ramach pierwszego ciepłego dania pojawia się aromatyczna, wyrazista i sycąca wigilijna zupa grzybowa - podana z makaronem, choć w niektórych regionach także z ziemniakami lub grzankami.

opublikowany: 04.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 45 min

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
    130 g obranej marchewki
    65 g obranej pietruszki- korzenia
    60 g obranego selera- korzenia
    60 g obranej cebuli
    3 średnie ząbki czosnku
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    sól, pieprz czarny, domowa wegeta- do smaku
    zielona pietruszka
    2 łyżki masła klarowanego

    Zaprawka:
    2 czubate łyżki maki pszennej
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%

    dowolny makaron: łazanki, nitki, świderki
Ocena:

(średnia 4.42 z 222 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • suszone grzyby zalane wodą 1. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą, zostawiamy na kilka godz.
  • odcedzanie grzybów 2. Następnie w tej samej wodzie grzyby gotujemy do miękkości.
    Odszumowujemy od razu, po zagotowaniu.
    Odcedzamy je.
    Zostawiamy, ok. 2 łyżek. Resztę wykorzystujemy do dań wigilijnych.
  • obrane warzywa 3. Wszystkie warzywa obieramy.
  • warzywa w wywarze grzybowym 4. Jarzyny kroimy w większe słupki. Wrzucamy do wywaru z grzybów. Dolewamy wody.
  • zaprawka do zupy 5. Wykonujemy zaprawkę. Mieszamy dokładnie śmietanę z mąkę. Dolewamy gorącego wywaru. Mieszamy.
  • zupa grzybowa- doprawiona 6. Gotujemy zupę, dodajemy przyprawy- do smaku.
    Pozostawione, 2 łyżki grzybów- drobno kroimy, przesmażamy na maśle, razem z posiekaną cebulką.
    Wciskamy czosnek.
    Wlewamy zaprawkę. Dodajemy przesmażone grzyby. Lekko zagotowujemy.
    Przed podaniem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  • wigilijna zupa grzybowa 7. Aby podkreślić świąteczny charakter, wigilijna zupa grzybowa podawana jest w wazie, najlepiej smakuje na gorąco z dowolnym makaronem.
  • wigilijna zupa grzybowa według Bożenki 8. Smacznego :) Wigilijna zupa grzybowa na pewno zrobi wrażenie na całej rodzinie!

Notka redakcyjna

Jak serwować zupę grzybową? Na kolację wigilijną i bożonarodzeniowy obiad warto przygotować odświętną wazę. Z niej - każdy gość przy stole - może samodzielnie nalewać porcję zupy lub może serwować ją gospodarz uroczystości. 

Porady

Podany czas jest- bez namaczania grzybów. Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Pozostałe grzyby po ugotowaniu, możemy wykorzystać do farszu : uszek, pierogów i kapusty z grochem- wszystkie to potrawy wigilijne. Przed podaniem, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie - wigilijna zupa grzybowa będzie pyszna i praktyczna do podania. Zupę możemy ugotować dzień wcześniej, jest jeszcze lepsza. To dla mnie doskonały wybór - wigilijna zupa grzybowa jest aromatyczna, smaczna, syta.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

Wigilijna zupa grzybowa

Tradycyjna potrawa wigilijna w domu rodzinnym mojego męża. Teraz także w moim. Bardzo aromatyczna i przepyszna :)

kategoria: Zupy opublikowany: 10.11.2013 | wyświetlono: 4932 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: anette08 16114739_829220837220082_9133575210535347110_n

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

TRADYCYJNA, AROMATYCZNA ZUPA

kategoria: Zupy zupa grzybowa opublikowany: 26.11.2018 | wyświetlono: 559 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE