Zasmażana Modra Kapusta

4.5 (170 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taka kapusta zasmażana jest dla mnie idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu, a zwłaszcza obiadu z dodatkiem rolady ;)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty (około 1 kg)
    1 cebula
    2 liście laurowe
    około 150 g boczku wędzonego
    warzywko (domowe, kupne)
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka octu lub soku z cytryny
    dodatkowo:
    2-3 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżki smalcu lub masła
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Zasmażana modra kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby zakryła kapustę. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy do tej gotującej się wody dorzucić w całości cebulę i też ją zagotować jeśli mamy problemy żołądkowe, ja tak właśnie robię)
    2. Następnie, zalewam kapustę odrobina wody, dodaje listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości.
    3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec.
    4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem.
    5. Na patelni roztapiam masło, na roztopione masło przekładam kapustę, oprószam mąką i przesmażam przez około 10 minut. Tak przesmażoną podaje na ciepło :) Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Kapusta Smalec

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować