Taka kapusta zasmażana jest dla mnie idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu, a zwłaszcza obiadu z dodatkiem rolady ;)
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
główka czerwonej kapusty (około 1 kg)
1 cebula
2 liście laurowe
około 150 g boczku wędzonego
warzywko (domowe, kupne)
sól, pieprz do smaku
1 łyżka octu lub soku z cytryny
dodatkowo:
2-3 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki smalcu lub masła
Zasmażana modra kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby zakryła kapustę. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy do tej gotującej się wody dorzucić w całości cebulę i też ją zagotować jeśli mamy problemy żołądkowe, ja tak właśnie robię)
2. Następnie, zalewam kapustę odrobina wody, dodaje listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości.
3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec.
4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem.
5. Na patelni roztapiam masło, na roztopione masło przekładam kapustę, oprószam mąką i przesmażam przez około 10 minut. Tak przesmażoną podaje na ciepło :) Smacznego !!!
Komentarze