TORT KAJMAKOWY

4.45 (206 ocen)

  • 2 godz.

Torcik na 6 urodzinki mojego synka ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    -125ml oleju słonecznikowego
    -7 jajek
    -50g kakao
    -2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    -1 szklanka cukru
    -200ml wody
    -300g mąki
    -1 łyżeczka sody


    SKŁADNIKI PONCZU:

    - 3/4 szkl. letniej,przegotowanej wody
    - 2 łyżki cukru
    - łyżeczka ekstraktu waniliowego
    - łyżeczka soku z cytryny


    SKŁADNIKI KREMU:

    - 200 ml śmietanki kremówki 30%
    - 500 g serka mascarpone
    - 200 g masy kajmakowej
    - śmietanfix

    SKŁADNIKI DEKORACJI:

    - 200g masy kajmakowej
    - bezy
Wystaw ocenę:

4.45 (206 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kajmak Poncz

Tort kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:


    W jednej misce miksujemy żółtka, olej, ekstrakt, cukier i wodę do gładkiej masy.
    W drugiej misce przesiewamy składniki suche
    Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą pierwszą.

    Do masy dodajemy powoli suche składniki.
    Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 160st. przez około 1h, do suchego patyczka.
  • 2. Wykonanie kremu:

    Serek z śmietaną ubijamy na sztywną masę .Dodajemy kajmak i łączymy.
    (Można dodać śmietanfix do śmietany choć ja nie dodawałam).
  • 3. Składniki na poncz mieszamy.
    CIASTO KROIMY NA 3 BLATY.KAŻDY Z NICH KOLEJNO POLEWAMY 1/3 PONCZU.

    PIERWSZY I DRUGI BLAT SMARUJEMY KREMEM ZOSTAWIAJĄC TROCHĘ NA WYSMAROWANIE BOKÓW.

    WIERZCH TORTU SMARUJEMY KAJMAKIEM Z PUSZKI ,TWORZĄC WZORY WIDELCEM.

    DEKORUJEMY np. BEZAMI.

Porady

Przed podaniem tort przez kilka godzin przetrzymać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować