Tort kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
W jednej misce miksujemy żółtka, olej, ekstrakt, cukier i wodę do gładkiej masy.
W drugiej misce przesiewamy składniki suche
Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą pierwszą.
Do masy dodajemy powoli suche składniki.
Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 160st. przez około 1h, do suchego patyczka.
2.Wykonanie kremu:
Serek z śmietaną ubijamy na sztywną masę .Dodajemy kajmak i łączymy.
(Można dodać śmietanfix do śmietany choć ja nie dodawałam).
3.Składniki na poncz mieszamy.
CIASTO KROIMY NA 3 BLATY.KAŻDY Z NICH KOLEJNO POLEWAMY 1/3 PONCZU.
PIERWSZY I DRUGI BLAT SMARUJEMY KREMEM ZOSTAWIAJĄC TROCHĘ NA WYSMAROWANIE BOKÓW.
WIERZCH TORTU SMARUJEMY KAJMAKIEM Z PUSZKI ,TWORZĄC WZORY WIDELCEM.
DEKORUJEMY np. BEZAMI.
Porady
Przed podaniem tort przez kilka godzin przetrzymać w lodówce.
Komentarze