Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namaczamy na całą noc. Rano można już nastawić zupkę. Grzyby wlewamy z wodą w której się moczyły (uwaga bo na dnie może znajdować się piasek z grzybów) do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Warzywa obieramy, dodajemy do garnka. Uzupełniamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy około 2-3 godzin, do momentu aż grzybki będą miękkie. Gdy już uzyskamy ten efekt, wyłączamy zupę do ostygnięcia. Następnie robimy zasmażkę. Mąkę przesmażamy na złoty kolor na suchej patelni. Oddzielnie rozpuszczamy masło, gdy mąką się zezłoci dodajemy powolutku masło, cały czas mieszając. Teraz otrzymaną miksturę łączymy na patelni z odrobiną zimnej zupy. Już możemy dodać zasmażkę do garnka z zupą. Jeśli powstały nam jakieś grudki w zasmażce, przecieramy ją przez sitko. Zupę podgrzewamy.
Komentarze