Wigilijna zupa grzybowa

4.5 (159 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Spróbujcie mojej zupy grzybowej, jest bardzo dobra. Jej sekret to przypalana mąka do zasmażki, zmienia ona całkowicie smak zupy.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - grzyby leśne suszone: 20 dekagramów
    - marchewek: 3 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - seler korzeń: 0.5 sztuki
    - por: 0.5 sztuki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie w ziarnach: 5 sztuk
    - pieprz czarny cały: 10 sztuk
    - sól (Na zasmażkę): 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA 1. Grzyby namaczamy na całą noc. Rano można już nastawić zupkę. Grzyby wlewamy z wodą w której się moczyły (uwaga bo na dnie może znajdować się piasek z grzybów) do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Warzywa obieramy, dodajemy do garnka. Uzupełniamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy około 2-3 godzin, do momentu aż grzybki będą miękkie. Gdy już uzyskamy ten efekt, wyłączamy zupę do ostygnięcia. Następnie robimy zasmażkę. Mąkę przesmażamy na złoty kolor na suchej patelni. Oddzielnie rozpuszczamy masło, gdy mąką się zezłoci dodajemy powolutku masło, cały czas mieszając. Teraz otrzymaną miksturę łączymy na patelni z odrobiną zimnej zupy. Już możemy dodać zasmażkę do garnka z zupą. Jeśli powstały nam jakieś grudki w zasmażce, przecieramy ją przez sitko. Zupę podgrzewamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować