Pierogi z kapustą i grzybami wigilijne

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Pierogi idealne na Święta. Delikatne ciasto i przepyszny farsz

  • 2 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz do pierogów :
    500g kapusty kiszonej
    300g pieczarek
    30g grzybów suszonych
    2 cebule średniej wielkości
    łyżka masła
    sól pieprz do smaku
    majeranek

    składniki na ciasto:

    500g mąki pszennej
    duża szczypta soli
    250 ml wrzącej wody
    1 jajko
    6 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto po wyrobieniu 1. Ciasto
    Do mąki dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem. mieszamy łyżką i odstawiamy na 5-7 minut do przestudzenia.
    Po tym czasie dodajemy jajko i olej i wyrabiamy gładkie ciasto.
    Nakrywamy ciasto ściereczką lub miską by nie wysychało.
  • Składniki farszu 2. Farsz
    Kapustę w garnku zalewamy wodą (do wysokości kapusty) dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
    Jeżeli jest za kwaśna to w trakcie odlewamy trochę wody i dolewamy świeżej .
    Gdy kapusta zmięknie odcedzamy wodę,studzimy kapustę i odciskamy resztę płynu.
  • Składniki na farsz siekamy w kostkę. 3. Grzyby przed gotowaniem zostały dzień wcześniej zalane 2 szklankami letniej wody i moczyły się 12 godz.
    Po namoczeniu gotujemy w tej samej wodzie przez 15 minut. po tym czasie odcedzamy,studzimy i odciskamy z wody.
    pieczarki cebule i grzyby kroimy w kosteczkę.
  • Smażenie 4. Cebulę z pieczarkami przesmażamy na łyżce masła.
    Dodajemy przesiekaną dość drobno kapustę i grzyby.Przyprawiamy solą,pieprzem i łyżką majeranku.
    Podsmażamy chwilę aż woda odparuje.
    Po zdjęciu z ognia studzimy.
  • Lepienie 5. Z ciasta odkrawamy jedną trzecią części i rozwałkowujemy dość cienko .Nie podsypujemy zbyt dużo mąki pod ciasto.
    Nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy pierogi.
    Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 7-10 min. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Jajka Grzyby leśne Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować